Jacqui Smith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacqui Smith

Jacqueline Jill "Jacqui" Smith (Malvern (Worcestershire), 3 november 1962) is een Brits politica van Labour en was van 28 juni 2007 tot 2 juni 2009 de Minister van Binnenlandse Zaken van het land. Ze volgde in die functie John Reid op. Jacqui Smith is de eerste vrouwelijke minister van Binnenlandse Zaken van Groot-Brittannië.

Controverses[bewerken]

Smith is tijdens haar ministerschap verscheidene keren negatief in het nieuws gekomen. Zo gaf ze in 2007 toe dat ze tijdens haar studietijd in Oxford cannabis gebruikt had[1]. Op 11 februari 2009 maakte Smith bekend dat het Nederlandse parlementslid Geert Wilders niet welkom (persona non grata) was in het Verenigd Koninkrijk[2]. Wilders was uitgenodigd door Lord Pearson of Rannoch om zijn film Fitna te laten zien in het House of Lords.

Daarnaast loopt er een onderzoek naar corruptie tegen haar. Ze wordt ervan verdacht illegale declaraties gedaan te hebben voor het huis van haar zus in Londen[3]. Op 29 maart 2009 gaf Smith toe dat ze foutief pornofilms van haar echtgenoot had gedeclareerd als arbeidsonkosten[4].

Na alle ophef die ontstond rond haar declaraties, kondigde ze op 2 juni 2009 haar ontslag aan.[5] In augustus 2011 maakte de gevangenis van Redditch bekend, dat Smith als minister veroordeelden met een taakstraf haar huis had laten schilderen.[6]

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]