Jag Panzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jag Panzer
Megadeth @ Arena Joondalup (12 12 2010) (5272639477).jpg
Achtergrondinformatie
Genre(s) Powermetal
Heavy metal
Label(s) Century Media
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jag Panzer is een Noord-Amerikaanse powermetalband.

Bandleden[bewerken]

Ex-bandleden[bewerken]

Daniel J. Conca - Zang
Bob Parduba - Zang
Joey Tafolla - Gitaar
Chris Kostka - Gitaar
Christian Lesague - Gitaar
Rick Hilyard - Drum

Biografie[bewerken]

Deze mannen uit Colorado kwamen eerst samen in eind 1981 en werden geïnspireerd door het metalgenre. De originele opstelling bestond uit Harry Conklin als zanger (latere bijnaam: de "Tyran", als eerbetoon aan "Judas Priest" de Legenden van het metalgenre), Mark Briody op de gitaar (als de ziel van Panzer), John Tetley op de bas, en Rick Hilyard als drummer.

De band werd "Tyrant in its first incarnation" genoemd. Zij moesten spoedig hun naam van Tyran veranderen omdat een andere band met de naam Tyran in Californië al bestond. Zij zagen een affiche kenmerkend een Duitse tank uit WWII, genaamd Jagdpanzer (de tank van de jacht in het Duits).

De verschuiving naar Jag Panzer was vrij logisch, aangezien JagdPanzer moeilijk was om uit te spreken.

De band, die allen toentertijd in hun recente tienerjaren waren, speelde bij lokale clubs in Denver en nam een legendarische ep in 1983 op, later bekend als "Tyrannen". Begin 1984 wierf de band gitaarheld Joey Taffollaals als gitarist en namen onmiddellijk hun eerste lp getiteld "Ample Destruction" op. Het album werd uitgegeven in augustus van datzelfde jaar door een klein indielabel, "Azra Records". De slechte promotie van het album, gecombineerd met de beperkte marketingvaardigheden van Azra, maakt het album tot een ondergrondse hit in Amerika, terwijl in Europa en Japan de lp slechts als import beschikbaar was.

Het album werd uiteindelijk een van de meest sensationele ondergrondse metalalbums van die tijd, dat momenteel hoge prijzen haalt op online-veilingen. Na die versie van het album vestigde de band zich in Zuidelijk Californië om opnieuw een paar gigs te spelen en te proberen om het bij het grotere publiek te maken. Dat gebeurde echter nooit. In 1985 hield Joey het voor gezien en maakte in 1987 een soloalbum, terwijl Harry Conklin met de band "New York's Riot" voor een korte tijd speelde in de jaren 80 om daarna zijn eigen band te vormen, genaamd de "Titan Force". Zonder de twee belangrijkste leden van Jag Panzer.

Toen werd Rick Hilyard door Butch Carlsson vervangen, die in 1986 wegging, vocalist Bob Parduba en gitarist Christian Lasegue en de Zweeds geboren drummer Rikard Stjernquist werd toegevoegd aan de opstelling en de band ging aan het werk om de follow-up aan hun kritisch toegejuichte eerste lp op te nemen. Het album werd 'eind 1987' opgenomen, maar nooit officieel uitgebracht. Het verhaal gaat dat de band een deal aangeboden kreeg van een groot platenlabel, maar die afwees. Het album werd "Chain of Command" genoemd en werd een bootleg, daarna verdwenen de mannen even van het toneel.

In 1994 werd de band herenigd, dit keer met vocalist Daniel J. Conca, en Tetley en Briody op de bas en gitaar. De gitarist Chris Hostka en drummer Rikard Stjernquist waren ook aanwezig voor hun eerste officiële album in bijna 10 jaar, genaamd "Dissidente Alliantie". Het album kenmerkte een paar hits, uitgegeven door het Duitse indielabel "Rising Sun". Het album heeft nooit een warme ontvangst door de metalgemeenschap gehad.

Tegen die tijd had Harry Conklins "Titan Force" hun tijd gehad en Harry besliste samen met zijn oude vrienden voor een nieuwe poging terug te keren. Hij bracht shredder Joey Taffolla met zich mee en de band kreeg een aanbieding voor een contract bij het recordlabel "Century Media".

Het eerste album dat zij opnamen bij Century Media was "Fourth Judgement", dat eind 1997 uitkwam. Het album was niet alleen een commercieel succes, maar werd dat ook bij de critici. De gitarist Chris Broderick werd in de mengeling opgenomen, na het vertrek van Taffolla in 1997, dit keer voor goed. Het volgende album was getiteld "Age of Mastery" en werd eind zomer van 1998 uitgegeven. Het kenmerkte vele liederen van de lp "Chain of Command". Jag Panzer had bevestigd een ambitieuzer grondgebied voor hun volgende album aan te pakken. "Thane to the Throne" was een conceptenalbum van William Shakespeare's MacBeth.

De "Mechanized Warfare" werd uitgegeven in 2001, daarna gaf de band in 2003 een dubbel-cd uit, die eveneens vele onuitgebrachte nummers bevatte. Het album genaamd "Decade of the Nail-Spiked Bat" kwam uit in 2003 en kenmerkte opnieuw opgenomen en/of opnieuw gemengd oud materiaal. In 2004 gaf de band een nieuw album genaamd "Casting the Stones" uit. Het unreleased album "Chain of Command" werd opnieuw gemengd en werd definitief vrijgegeven in 2004 als beperkte Europese cd-uitgave.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Dvd's[bewerken]

Externe links[bewerken]