Jaime Ortiz Patiño

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Jaime Ortiz Patiño (Parijs, juni 1930 - Marbella, 3 januari 2013) was een Spaans golfer en een zoon van Boliviaanse ouders. Van hen erfde hij een fortuin dat was verdiend in de tinmijnen van zijn grootvader Simón Patiño.

Patiño werd in Parijs geboren en in Engeland, Zwitserland en de Verenigde Staten opgevoed. Hij werd Jimmy genoemd.

Golf[bewerken]

Patiño heeft veel voor de golfwereld betekend en was sinds 2010 ere-vicevoorzitter van de Europese Tour. Hij was lid van de golfclub van Sotogrande en later eigenaar van Valderrama.

Patiño's liefde voor golf begon in 1956 toen hij het Italiaans Open bezocht. Hij mocht voor Dai Rees als caddie invallen. Als beloning beloofde Rees hem het volgende jaar tickets te sturen voor de Ryder Cup, waar Rees captain zou zijn van het Europese team. Patiño ging dus in 1957 naar Lindrick in Rotherham, Yorkshire. Europa won en toen Patiño twintig jaar later met werken stopte besloot hij een eigen golfbaan te kopen.

Valderrama[bewerken]

Jimmy Patiño kocht in 1985 met een paar vrienden een door Robert Trent Jones aangelegde golfbaan in het bergachtige deel van Sotogrande. De naam van golfclub Los Aves werd toen veranderd in Club de Golf Valderrama. Er werd een muur om de baan gebouwd om de privacy van hem, zijn vrienden en enkele selecte leden te garanderen.

Na vier jaar kocht hij de mede-eigenaren uit en liet hij Trent Jones komen om de baan goed genoeg te maken voor de Ryder Cup. Het was zijn droom dat deze op Valderrama zou worden gespeeld, als eerste locatie op continentaal Europa.

Toernooien[bewerken]

Tussen 1988 en 2008 werd op Valderrama zestien keer de Volvo Masters gespeeld en op aandringen van hem en Severiano Ballesteros werd de Ryder Cup er in 1997 gespeeld. Sinds 2008 wordt de Andalucia Masters op Valderrama gespeeld en in 1999 en 2000 de WGC - CA Kampioenschap.

Patiño was een perfectionist. Hij wist veel af van golfbanen, van greenkeeping en van grassoorten. Hij stond altijd heel vroeg op om de greenkeepers te helpen. Zijn streven was om er de beste baan van Europa van te maken.

In 2012 besloot Patiño zijn golfmemorabilia bij Christie's te verkopen. De veiling werd op 30 mei in Londen gehouden.

Een van zijn beste vrienden was Ángel Gallardo. Twee maanden voor zijn overlijden had Patiño hem nog in Crans bezocht.

Bridge[bewerken]

Patiño was ook een uitstekend bridger en was 10 jaar lang president van de World Bridge Federation. Hij was onverbiddelijk tegen vals spelers. Voordat hij president werd, wonnen de Italianen elf keer maar dat was toen afgelopen.

Mijnen[bewerken]

De mijnen van zijn grootvader waren genationaliseerd maar Jimmy Patiño wist ze weer terug te krijgen.

Patiño overleed op 82-jarige leeftijd in het Hospital Costa del Sol in Marbella. Hij had twee zonen, Felipe en Carlos, en vier kleinkinderen.

Externe link[bewerken]