Jair Bolsonaro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
11-09-2018
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Niet neutraal geschreven met woorden als controversieel en uiterst omstreden. Het hele artikel gaat ook over zijn omstredenheid en niet over wat hem werkelijk relevant maakt.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro
Volledige naam Jair Messias Bolsonaro
Geboren 21 maart 1955
Geboorteplaats Glicério (São Paulo)
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Partij Sociaal-Liberale Partij (PSL)
Functies
1991– Federale afgevaardigde Rio de Janeiro
1989–1991 Gemeenteraadslid Rio de Janeiro
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jair Messias Bolsonaro (Glicério (São Paulo), 21 maart 1955) is een Braziliaans militair en politicus.[1] Hij is sinds 1991 federaal congreslid. Hij is ook lid van de Sociaal-Liberale Partij (PSL) en kandidaat voor de Braziliaanse presidentsverkiezingen van 2018.[2] Hij wordt wel de 'tropische Trump' genoemd.[3]

Biografie[bewerken]

Bolsonaro werd geboren in Glicério, São Paulo,[4] op 21 maart 1955. Hij was een nakomeling van Geraldo Bolsonaro en Olinda Bonturi, allebei afstammelingen van Italianen.[5]

Voor zijn huidige huwelijk, is hij reeds twee keer getrouwd geweest. Met zijn eerste vrouw had hij drie zonen, met zijn tweede vrouw één zoon. Hij kreeg een dochter met zijn huidige vrouw. Drie van zijn zonen zijn ook politici.[6]

Na een militaire opleiding aan de Academia Militar das Agulhas Negras diende Bolsonaro van 1971 tot 1988 in het Braziliaanse leger. In dat laatste jaar werd hij namens de Christendemocratische Partij raadslid in Rio de Janeiro. In 1991 begon hij als federaal congreslid.

Op 22 juli 2018 droeg de Sociaal-Liberale Partij (PSL) hem voor als presidentskandidaat tijdens de verkiezingen van 2018. Op 6 september 2018 werd Bolsonaro in de stad Juiz de Fora neergestoken, tijdens een campagnerally.[7] Hij overleefde en is aan het terugwinnen.

Politieke meningen[bewerken]

Bolsonaros opvattingen worden algemeen beschouwd als extreemrechts en populistisch. Hij verzet zich tegen de legalisering van marihuana en andere drugs en ondersteunt strenge straffen voor misdrijven zoals moord en verkrachting. Hij bekritiseert ook bepaalde vormen van seksuele voorlichting op publieke scholen.

Kritiek[bewerken]

Bolsonaro is in bepaalde kringen controversieel vanwege zijn standpunten. Ook wijzen tegenstanders op zijn uitspraken over vrouwen en homoseksuelen en het feit dat hij bewonderaar is van het Braziliaanse militaire dictatuur (1964–1985).[8]