Jake Tapper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jake Tapper in 2017

Jacob Paul „Jake“ Tapper (New York, 12 maart 1969) is een Amerikaanse journalist, televisiepresentator en cartoonist.

Hij presenteert op CNN The Lead with Jake Tapper en The State of the Union with Jake Tapper.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Tapper studeerde in 1991 af aan het Dartmouth College in Hanover (New Hampshire). Hij werkte daarna in het persteam van de Democratische Congreskandidaat Marjorie Margolies. Na haar verkiezingsnederlaag in 1994 ging hij werken voor een reclamebedrijf. Aansluitend werkte hij korte tijd bij een non-profitorganisatie, die zich voor een betere wapencontrole inzet.

Vanaf het einde van de jaren negentig was hij als freelancejournalist werkzaam en schreef hij onder andere voor The New York Times, The Washington Post en de Los Angeles Times, alvorens hij redacteur werd bij het stadsmagazine Washington City Paper. Hij stapte van daar over, eerst naar Salon.com en vervolgens in 2003 naar ABC News. Daar nam hij vanaf 2008 de post van chef-correspondent van de zender in het Witte Huis.

Voor zijn werk daar werd hij driemaal met de Merriman Smith Memorial Award onderscheiden. Voor de berichtgeving over de installatie van president Barack Obama verkreeg hij een Emmy.

In januari 2013 stapte Tapper over naar CNN, waar hij sinds maart 2013 dagelijks de presentatie van The Lead with Jake Tapper verzorgt. Sinds 2015 presenteert hij bovendien de talkshow The State of the Union with Jake Tapper op zondagen.

In 2022 verscheen Tapper als zichzelf met een cameo in de film Glass Onion: A Knives Out Mystery.

Cartoonist[bewerken | brontekst bewerken]

Tapper is ook een begaafd cartoonist. Zijn stripverhaal Capitol Hell verscheen in de periodiek Roll Call van 1994 tot 2003. Hij maakte ook cartoons voor The American Spectator, de Los Angeles Times en The Philadelphia Inquirer.

In de week van 23 mei 2016, was hij gast-tekenaar van de Dilbert cartoon. De originele tekeningen werden online geveild om geld bijeen te brengen voor de Homes for our Troops Foundation.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Body Slam, the Jesse Ventura Story. St. Martin's, New York, 1999.
  • Outpost, an Untold Story of American Valor. Little, Brown & Co, New York, 2012.
  • Hellfire club. Little, Brown & Co, New York, 2018.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Tapper is gehuwd en heeft twee kinderen.