Jakobus de Meerdere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jakobus de Meerdere
Afgebeeld door Albrecht Dürer
Afgebeeld door Albrecht Dürer
Geboren Onbekend
Gestorven 44 te Judea
Naamdag 25 juli
Attributen Schelp
Beschermheilige voor Spanje, Antigua Guatemala, Guatemala, Santiago, Chili, Galicië, Loíza, Međugorje, Montreal, Nicaragua, Pistoia, Santiago de Compostella, Sint-Jacobiparochie, Den Haag, soldaten, ruiters en krijgers, arbeiders, lastendragers, hoedenmakers, bont- en pelswerkers, kousenmakers, bewakers, (ketting)smeden, apothekers en drogisten, dierenartsen en pelgrims
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Jakobus de Meerdere is een discipel en een van de twaalf apostelen van Jezus Christus. Hij wordt de Meerdere genoemd om hem te onderscheiden van zijn naamgenoot die Jakobus de Mindere wordt genoemd. In het Spaans wordt zijn naam (Santo Iago, San Yago) verkort tot Santiago.

Jakobus in de Bijbel[bewerken]

Hij werd geroepen terwijl hij aan het werk was op het schip van zijn vader Zebedeüs, samen met zijn broer Johannes.[1] Wellicht was hij een neef van Jezus.[2]

Tijdens de driejarige rondwandeling van Jezus volgde Jakobus hem van zeer nabij en werd één van de drie belangrijkste discipelen, naast zijn broer Johannes en Petrus.[3]

In het boek Handelingen 12:2 lezen we dat hij door Herodes Agrippa I met het zwaard ter dood werd gebracht, als eerste van de discipelen of apostelen.

Jakobus de Meerdere is niet de schrijver van de Brief van Jakobus, die in de Bijbel opgenomen is. Deze brief is volgens de overlevering geschreven door Jakobus de Mindere, de 'broer van Jezus'[4].

Schutspatroon, attributen en naamdag[bewerken]

Met Sint-Jacob wordt veelal deze Jakobus de Meerdere bedoeld. In de christelijke iconografie is de schelp van de Grote mantel (Pecten maximus) diens attribuut. De schelp wordt dan ook wel Sint-jakobsschelp genoemd (Coquille Saint Jacques, Jakobsmuschel...). Deze is bevestigd aan zijn hoed, mantel of knapzak met de sluiting naar boven.[5] Het oliebedrijf Shell heeft dezelfde schelp als symbool, maar met de sluiting naar onder. Ook wordt Jakobus vaak afgebeeld met een staf, het attribuut van de pelgrim.

De Orde van Sint-Jakobus van het Zwaard koos Jakobus de Meerdere als schutspatroon. Volgens de legende was zijn graf, aangewezen door een ster, ontdekt op het "sterreveld" in Santiago de Compostella. Ook in het graafschap Holland zou er volgens een omstreden bron een Orde van Sint Jacob in Holland zijn geweest.

Volgens de overlevering leverde koning Ramiro I van Asturië in 844 een veldslag tegen de Moren (de vermoedelijk mythische slag bij Clavijo), waarbij zijn leger onverwacht hulp kreeg van een geheimzinnige ruiter die de Moren doodde, zodat de slag gewonnen werd. Het lag voor de hand dat de ruiter niemand anders was dan Sint-Jakobus (Santiago), die sindsdien in Spanje dan ook de titel Matamoros (Morendoder) draagt.

Zijn naamdag is op 25 juli. In de Orthodoxe Kerk is 30 april zijn naamdag. Hij is de patroonheilige van Spanje (in het bijzonder van Galicië en Santiago de Compostella), Antigua Guatemala, Guatemala, Chili (in het bijzonder Santiago de Chile), Loíza, Međugorje, Montreal, Nicaragua, Pistoia, Sint-Jacobiparochie, Den Haag, Enschede, Kemzeke en van de soldaten, ruiters en krijgers, de arbeiders, de lastendragers, de hoedenmakers, de bont- en pelswerkers, de kousenmakers, de bewakers, de (ketting)smeden, de apothekers en drogisten, de dierenartsen en de pelgrims, tegen reuma en artritis, voor goed weer en de groei van appels en veldvruchten.

Jakobus komt voor in de legende van Hermogenes.

Kerken gewijd aan Jakobus de Meerdere[bewerken]

Nederland

België

Duitsland

Oostenrijk


Wetenswaardigheden[bewerken]

  • Op 25 januari 2007 werd bij het veilinghuis Sotheby's uitzonderlijk een werk van Rembrandt Portret van St.-Jacob de Meerdere uit 1661, geveild ter waarde van $ 25,8 miljoen.[6]

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]