Jakobus de Meerdere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jakobus de Meerdere
Afgebeeld door Albrecht Dürer
Geboren Onbekend
Gestorven 44 te Judea
Naamdag 25 juli
Attributen Schelp
Beschermheilige voor Spanje, Antigua Guatemala, Guatemala, Santiago, Chili, Galicië, Loíza, Međugorje, Montreal, Nicaragua, Pistoia, Santiago de Compostella, Sint Jacobiparochie, Den Haag, Enschede, Lichtervelde, soldaten, ruiters en krijgers, arbeiders, lastendragers, hoedenmakers, bont- en pelswerkers, kousenmakers, bewakers, (ketting)smeden, apothekers en drogisten, dierenartsen en pelgrims
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Jakobus de Meerdere (Aramees: ܝܥܩܘܒ ܒܪ ܙܒܕܝ; Arabisch: يعقوب; Hebreeuws: בן זבדי יַעֲקֹב, jaʿăqōḇ; Latijn: Iacobus Maximus; Grieks: Ἰάκωβος) was volgens het Nieuwe Testament een apostel van Jezus Christus, een van "de twaalf". Hij wordt de Meerdere genoemd om hem te onderscheiden van zijn naamgenoten Jakobus de Rechtvaardige en Jakobus de Mindere. Zijn naamdag is op 25 juli.

In het Spaans en Portugees wordt zijn naam (Santo Iago, San Yago) verkort tot Santiago.

Jakobus in het Nieuwe Testament[bewerken | brontekst bewerken]

Jakobus werd geroepen terwijl hij aan het werk was op het schip van zijn vader Zebedeüs, samen met zijn broer Johannes (Matteüs 4:21,22). Wellicht was hij een neef van Jezus (vergelijk Matteüs 27:56, Marcus 15:40, 16:1 en Johannes 19:25).

Tijdens de prediking van Jezus volgde Jakobus hem van zeer nabij en werd hij een van de drie belangrijkste discipelen, naast Petrus en zijn broer Johannes (Matteüs 17:1, 26:37 en Lucas 8:51). Jezus gaf de broers Jakobus en Johannes de bijnaam Boanerges, "zonen van de donder" (Marcus 3:17).

Volgens Handelingen 12:2 werd hij door Herodes Agrippa I met het zwaard ter dood gebracht.

Schutspatroon, attributen en naamdag[bewerken | brontekst bewerken]

Met Sint-Jacob wordt veelal deze Jakobus de Meerdere bedoeld. In de christelijke iconografie is de schelp van de Grote mantel (Pecten maximus) diens attribuut. De schelp wordt dan ook wel Sint-jakobsschelp genoemd (Coquille Saint Jacques, Jakobsmuschel...). Deze is bevestigd aan een hoed, mantel of knapzak met de sluiting naar boven.[1] Het oliebedrijf Shell heeft dezelfde schelp als symbool, maar met de sluiting naar onder, zonder religieuze bedoeling. Ook wordt Jakobus vaak afgebeeld met een staf, een waardigheidssymbool en ook een attribuut van een pelgrim.

De Orde van Sint-Jakobus van het Zwaard koos Jakobus de Meerdere als schutspatroon. Volgens de legende was zijn graf, aangewezen door een ster, ontdekt op het "sterreveld" in Santiago de Compostella. In het graafschap Holland zou er een Ridderlijke orde hebben bestaan bekend als Orde van Sint Jacob in Holland, dit is echter historisch omstreden.[2]

Volgens de overlevering leverde koning Ramiro I van Asturië in 844 een veldslag tegen de Moren (de vermoedelijk mythische slag bij Clavijo), waarbij zijn leger onverwacht hulp kreeg van een geheimzinnige ruiter die de Moren doodde, zodat de slag gewonnen werd. Het lag voor de hand dat de ruiter niemand anders was dan Sint-Jakobus (Santiago), die sindsdien in Spanje dan ook de titel Matamoros (Morendoder) draagt.

Zijn naamdag is op 25 juli. In de Orthodoxe Kerk is 30 april zijn naamdag. Hij is de patroonheilige van Spanje (in het bijzonder van Galicië en Santiago de Compostella), Antigua Guatemala, Guatemala, Chili (in het bijzonder Santiago de Chile), Loíza, Međugorje, Montreal, Nicaragua, Pistoia, Sint Jacobiparochie, Den Haag, Enschede, Kemzeke, de Pastorale Eenheid Heilige Jakobus Maaseik en van de soldaten, ruiters en krijgers, de arbeiders, de lastendragers, de hoedenmakers, de bont- en pelswerkers, de kousenmakers, de bewakers, de (ketting)smeden, de apothekers en drogisten, de dierenartsen en de pelgrims, tegen reuma en artritis, voor goed weer en de groei van appels en veldvruchten.

Jakobus komt voor in de legende van Hermogenes.

Kerken gewijd aan Jakobus de Meerdere[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Sint-Jacobus de Meerderekerk (doorverwijspagina)

Nederland

Weetje[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 25 januari 2007 werd bij het veilinghuis Sotheby's een werk van Rembrandt, het schilderij De apostel Jacobus de Meerdere uit 1661, geveild voor 25,8 miljoen dollar.[3]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Saint James the Greater van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.