Jalousie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gedenkplaat van Jacob Gade in Vejle

Jalousie (uit het Frans: "Jaloezie") is een tango uit 1925, gecomponeerd door de Deen Jacob Gade (18691963). In het begin had hij het ook de naam Tango Tsigane ("Zigeunertango") gegeven. Verder is de muziek bekend onder de naam Celos in het Spaans en Jealousy in het Engels.

In de jaren '20 was Gade dirigent van een orkest van 24 musici dat stomme films begeleidde in de bioscoop aan de Paladsteatret in Kopenhagen. In 1925 schreef hij deze tango om de film Don Q Son of Zorro te begeleiden. Bij de première van deze film op 14 september van dat jaar is de muziek voor het eerst uitgevoerd. Daarna is het thema teruggekomen in meer dan 100 films en in verschillende televisieseries.

Jalousie is geschreven als een instrumentale tango. De belangrijkste uitvoerder is Ástor Piazzolla. Later zijn er in verschillende talen teksten op geschreven. Bekend is de versie van Vera Bloom. Men schat dat in de jaren '70 het nummer elk jaar wel ergens op de wereld op de radio gedraaid is. In juni 1992 is een arrangement van Jalousie voor blaaskwintet uitgevoerd op de zilveren bruiloft van koningin Margaretha in het Kasteel Kronborg.

De tango begint met een introductie in een mineur-toonsoort. Na 32 maten gaat de melodie over in majeur op dezelfde grondtoon, en komt het tangoritme echt op gang.

Voordat Gade Jalousie componeerde had hij een contract met de Deense uitgeverij Wilhelm Hansen. Aan deze uitgeverij had hij alle rechten voor de muziek die hij tot een bepaalde datum componeerde overgedragen. Jalousie viel buiten deze termijn, maar Wilhelm Hansen gaf het stuk toch uit. Gade gaf hierop toch een deel van zijn rechten op Jalousie aan hen op, waarmee de zaak opgelost was. Toen Gade in 1956 zijn testament opstelde, bepaalde hij dat alle inkomsten uit auteursrechten na zijn dood ten goede moesten komen aan de Stichting Jacob Gade, die hiermee jonge, talentvolle muzikanten ondersteunt.