James Joseph Bulger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf James Joseph "Whitey" Bulger)
Ga naar: navigatie, zoeken
Whitey Bulger
Whitey Bulger US Marshals Service Mug1.jpg
Algemene informatie
Volledige naam James Joseph Bulger, Jr.
Geboren Boston, 3 september 1929
Nationaliteit Amerikaans
Beroep Crimineel

James Joseph "Whitey" Bulger, Jr. (Boston, 3 september 1929) is een Amerikaans crimineel. Hij is de voormalige leider van de Winter Hill Gang die wordt verdacht van drugshandel, afpersing, witwassen en moord.

Whitey Bulger werd op veertienjarige leeftijd voor het eerst gearresteerd wegens diefstal. Na een reeks bankovervallen werd hij in 1956 veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Hij zat een deel van deze straf uit op het beruchte eiland Alcatraz, maar werd na 9 jaar weer vrijgelaten. Bulger sloot zich vervolgens aan bij de Winter Hill Gang in Boston, en werkte zich al snel op naar de top van deze bende.

Hij gebruikte zijn positie als informant van de FBI om een aantal van zijn rivalen te verraden en uit de weg te ruimen. Zo werd hij één van de grootste maffiabazen van Boston en omgeving. Ook perste hij drugsdealers af door hun te vertellen dat hij ingehuurd was om hen te vermoorden, maar als zij een hoger bedrag zouden bieden, hij hen zou beschermen. Uiteindelijk ging Bulger zelf ook de lucratieve drugshandel in.

Na vele mislukte pogingen om hem te arresteren stond Bulger sinds 1999 op de Ten Most Wanted-lijst van de FBI. Er werd een beloning uitgeloofd van $2 miljoen voor informatie die zou leiden tot zijn aanhouding.

Op 23 juni 2011 om 10.50 uur lokale tijd werd James Bulger aangehouden in Los Angeles in het huis van zijn vriendin, Catherine Creig. De FBI kon hem arresteren na een tip over haar verblijfplaats, volgens de FBI "een direct gevolg" van de laatste publiciteitscampagne, gericht op Catherine Creigs persoon. Daarbij had de dienst het tipgeld verhoogd naar 100.000 dollar.

Bij de arrestatie van Bulger werden wapens en een significante hoeveelheid geld gevonden.

Op 12 juni 2013 begon de rechtszaak tegen Bulger. Hierin werd hij aangeklaagd voor 32 misdaden, waaronder oplichting, het witwassen van geld, afpersing en wapenbezit en tevens medeplichtigheid bij 19 moorden. Op 14 november 2013 werd Bulger veroordeeld tot tweemaal levenslang en 5 jaar.

Film[bewerken]

Johnny Depp speelt de rol van Bulger in de film Black Mass.

Trivia[bewerken]

Hij woonde in Reykjavik en Santa Monica. Jessica Durlacher en Leon de Winter woonden naast hem toen, maar wisten niet dat hij een crimineel was.

Externe link[bewerken]