James Richard Pennington van Hoey Smith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dick van Hoey Smith in zijn succulentenkas in 2006

James Richard Pennington (Dick) van Hoey Smith (Rotterdam, 29 september 1921 – aldaar, 21 december 2010) was een Nederlandse dendroloog en leverde een zeer belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het Arboretum Trompenburg (tegenwoordig: Trompenburg Tuinen & Arboretum) te Rotterdam.

Redersfamilie[bewerken | brontekst bewerken]

Dick van Hoey Smith stamde uit een Rotterdams redersgeslacht. Zijn overgrootvader, James Smith (1824 - 1894), richtte in 1851 de rederij J.A. van Hoey en Smith op. In 1865 veranderde de naam in James Smith & Co. In 1875 werd het de N.V. Scheepvaartmaatschappij v/h Smith & Co. In 1908 werden de aandelen in deze N.V. verworven door de eveneens Rotterdamse rederij Wm.H. Müller & Co, die in 1921 het beheer overnam. In 1928 werd het bedrijf beëindigd.[1]

Trompenburg[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Arboretum Trompenburg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

James Smith had zich in 1859 in Kralingen gevestigd. Hij verwierf de buitenplaats Trompenburg en liet deze rond 1870 uitbreiden op basis van een ontwerp van de tuinarchitecten Jan David en Louis Paul Zocher.

Mogelijk heeft Dick zijn belangstelling voor bomen geërfd van zijn grootmoeder, G. Smith-Van Stolk, die gehuwd was met William Smith (1849 - 1918). Zijn vader, James van Hoey Smith (1891 - 1965), hield zich eveneens actief met het beheer van Trompenburg bezig. Hij stichtte in 1928 het arboretum.

Al vanaf zijn 18e jaar hield Dick van Hoey Smith zich bezig met het beheer van het arboretum. In 1950 nam hij het beheer van het arboretum over van zijn vader. Sindsdien groeide de collectie explosief. Dick richtte zijn aandacht vooral op eiken, beuken, rododendrons en coniferen.

In 1958 bracht hij het beheer van het arboretum onder in de Stichting Arboretum Trompenburg. In 1996 droeg hij de leiding van het arboretum over aan Ir. Gert Fortgens.

International Dendrology Society (IDS)[bewerken | brontekst bewerken]

Dick van Hoey Smith was een van de oprichters van de International Dendrology Society (IDS). In het begin van de negentiger jaren was hij enkele jaren president van de IDS. In het kader van de IDS, maar ook anderszins, bezocht hij vele arboreta, overal ter wereld. Hij was een verwoed fotograaf, en bouwde een immense verzameling dia's van bomen en struiken op. Hij gebruikte zijn dia's om diverse plantenboeken te illustreren, w.o. de Rhododendron Atlas, Conifers, Maples of the World en de boeken over Arboretum Trompenburg.

Hij selecteerde verschillende cultivars die nu wereldwijd worden gekweekt en aangeplant, bijvoorbeeld Thuja orientalis 'Van Hoey Smith',[2] Acer palmatum 'Trompenburg', Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' en Quercus 'Pondaim'.

“Hij was een van de laatst overgebleven dendrologen van de generatie uit de naoorlogse jaren waartoe S.G.A. Doorenbos, Gerd Krüssmann en Sir Harold Hillier ook behoorden.”[3]

Succulenten[bewerken | brontekst bewerken]

De laatste jaren besteedde Dick van Hoey Smith veel tijd aan zijn collectie succulenten. In de kas van Trompenburg Tuinen & Arboretum, zoals het Arboretum Trompenburg sinds enkele jaren heet, koesterde hij o.a. de Mammillaria spinosissima, die hij van zijn grootmoeder had gekregen toen hij tien jaar oud werd, en die hij dus bijna tachtig jaar heeft verzorgd. In augustus 2010 presenteerde hij voor TV Rijnmond zijn bloeiende Cereus triangularis.[4]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zijn grote dendrologische verdiensten heeft Dick van Hoey Smith verschillende onderscheidingen ontvangen:

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele publicaties van J.R.P. van Hoey Smith zijn:

  • 1983 (met Julia Voskuil): Bomenrijk in Rotterdam. Rotterdam : Arboretum Trompenburg. Vertaald in het Engels: Trees in Rotterdam.
  • 1985 (met D.M. van Gelderen): Manual of Cultivated Conifers : The Illustrated Encyclopedia (Volume 1 & 2)
  • 1986 (met D.M. van Gelderen): Conifers : [a colour guide]. Publ. B.T. Batsford. ISBN 0713454091
  • 1992 (met D.M. van Gelderen): Rhododendrons. Publ. B.T. Batsford. ISBN 071346982X
  • 1994 (met D.M. van Gelderen, P.C. de Jong en H.J. Oterdoom): Maples of the World. Portland, Oregon USA : Timber Press
  • 1996: Conifers : The Illustrated Encyclopedia. Timber Press. ISBN 9780881923544 en 0881923540
  • 2001: Arboretum Trompenburg, Bomenrijk in Rotterdam. Rotterdam : Stichting Bevordering van Volkskracht. ISBN 90 806543 1 0. Van dit boek is ook een Engelstalige versie uitgegeven …...
  • 2003 (met A. Le Hardÿ de Beaulieu, M. Timacheff en P de Spoelberch): An illustrated guide to maples. Portland, Oregon USA / Cambridge : Timber.
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Arboretum Trompenburg op Wikimedia Commons.