James Webb-ruimtetelescoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
James Webb-ruimtetelescoop
James Webb-ruimtetelescoop
Algemene informatie
Andere namen James Webb Space Telescope
JWST
Organisatie NASA, ESA, CSA
Aannemers Northrop Grumman
Lancering 18 december 2021 (gepland)
Lanceerplaats Kourou ELA-3 (gepland)
Gelanceerd met Ariane 5-ECA (gepland)
Missielengte 5 jaar (plan)
10 jaar (doel)
Massa 6.200 kg
Omloopduur 1 jaar
Type telescoop Korsch telescoop
Golflengte waarnemingen Optisch, infrarood
Telescoop diameter 6,5 m
Omvang oppervlak 25 m2
Brandpuntsafstand 131,4 m
Website
Portaal  Portaalicoon   Astronomie
Hoofdspiegel

De James Webb-ruimtetelescoop (James Webb Space Telescope, JWST) is een geplande optische infraroodtelescoop die vanaf de lancering in 2021 met Hubble-ruimtetelescoop gaat samenwerken. De James Webb zal gebouwd en onderhouden worden door NASA met hulp van ESA en CSA. De telescoop is vernoemd naar de voormalige voorzitter van NASA, James Webb. In december 2015 maakte de ESA bekend dat de James Webb Space Telescope in oktober 2018 zou worden gelanceerd met een Ariane 5 raket vanaf de Europese ruimtebasis in Kourou, Frans-Guyana.[1][2] Op 28 september 2017 communiceerde de NASA dat de lancering pas voorzien zal zijn voor de lente van 2019.[3] De integratie van de verschillende instrumenten neemt meer tijd in beslag dan eerst ingeschat. Op 27 maart 2018 werd de lancering wederom uitgesteld naar mei 2020[4] en op 27 juni 2018 nogmaals naar 30 maart 2021[5]. In juli 2020 werd de lancering opnieuw uitgesteld, nu naar 31 oktober 2021.[6] Dit was de vroegst haalbare richtdatum en deze was alleen houdbaar wanneer er geen verdere tegenslagen volgen. Een onafhankelijk onderzoeksteam dat de vertragingen onderzocht verweet aannemer Northrop Grumman eerder een onrealistisch optimistisch beeld van de verwachte voortgang van de bouw te hebben geschetst waarin pech, menselijk falen en extra tijd voor vinden van oplossingen niet waren meegenomen. Het project is inmiddels tien procent boven het budget geraakt en zal naar verwachting zo’n 8,8 miljard dollar kosten. In februari 2020 was de JWST inmiddels afgebouwd en was het ontplooiingsmechaniek van het zonnescherm meermaals getest. Op 8 september 2021 stelde Arianespace 18 december 2021 als doeldatum voor de lancering vast voor de lancering van Ariane-vlucht VA256 met de James Web Ruimtetelescoop aan boord.

Missie[bewerken | brontekst bewerken]

De doelen van de James Webb-ruimtetelescoop zijn:

  1. Het opvangen van licht van sterren en sterrenstelsels die kort na de oerknal werden gevormd
  2. Bepalen hoe deze oudste sterrenstelsels zijn geëvolueerd
  3. De vorming van nieuwe sterrenstelsels observeren
  4. De fysische en chemische samenstelling van verre sterrenstelsels meten en de mogelijkheid van het bestaan van leven onderzoeken.

Deze objecten zijn goed waarneembaar in het infrarood. Vandaar dat de telescoop geschikt is gemaakt voor waarnemingen met golflengtes van 0,6 tot 28 micrometer. Omdat de zon en de aarde ook infraroodstraling uitzenden moet de telescoop afgeschermd worden van deze straling. Zo zal hij geplaatst worden op het tweede zon - aarde Lagrangepunt L2. Hij zal altijd van de zon en aarde afgewend blijven. Zijn hitteschild is zodanig ontworpen dat het aan de koude kant -223 °C kan zijn terwijl aan de andere kant stikstof gekookt kan worden. De primaire spiegel bestaat uit 18 elementen uit beryllium, gecoat met een laag goud. Beryllium is robuust en licht en kan inslagen van micrometeorieten weerstaan. De goudlaag dient om maximale reflectie voor infrarood te krijgen.

Instrumenten[bewerken | brontekst bewerken]

De telescoop omvat vier wetenschappelijke instrumenten die op een chassis zijn gemonteerd, de zogenaamde ISIS module (Integrated Science Instrument Module):

  • NIRCam: nabije-infrarood camera van de universiteit van Arizona. NIRCam neemt het licht waar van de eerste sterrenstelsels die gevormd werden na de oerknal. Hij is geoptimaliseerd om dit "eerste licht" waar te nemen. Hij wordt ook aangewend om de vorming van sterren in de melkweg waar te nemen en ook voor het observeren van planeten rond andere sterren.
  • NIRSpec: nabije-infrarood spectrograaf van de ESA met onderdelen geleverd door NASA/GSFC. Doet dezelfde waarnemingen als NIRCam maar dan met een spectroscoop. Dit wil zeggen dat hij de aard van het materiaal kan bestuderen.
  • MIRI: midden-infrarood instrument geleverd door de ESA en de NASA/JPL. Leent zich vooral tot het waarnemen van warme exoplaneten en de spectrometrie van hun atmosfeer. Hij zal ook gebruikt worden voor de identificatie van sterren met een roodverschuiving van z>7. Daarnaast zal hij ook het warme stof en moleculair gas waarnemen in jonge sterren en protoplaneten (planetesimalen).
  • FGS/NIRISS: precisie-positionering en nabije infrarood spectrograaf geleverd door het Canadees ruimteagentschap. Dit zijn twee instrumenten in dezelfde behuizing maar zij werken onafhankelijk van elkaar. FGS betekent Fine Guidance Sensor (fijne besturingssensor). Hij dient voor de nauwkeurige positionering van de satelliet. De NIRISS is een spectrograaf die niet werkt met de klassieke fijne opening. Hij neemt een gans spectrum tegelijk waar. Deze kan dan ook alleen maar werken waar weinig bronnen aanwezig zijn omdat hij het licht van elke bron uitsmeert over gans zijn spectrum. Als de objecten dicht bij elkaar staan zouden de diverse spectra elkaar overlappen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie James Webb Space Telescope van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.