Jan, Jans en de kinderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan, Jans en de Kinderen
Land van oorsprong Nederland
Oorspronkelijke taal Nederlands
Genre humoristische strip, gagstrip, familiestrip
Creatieteam
Bedenker(s) Jan Kruis
Publicatie
Publicatie wekelijks
Publicatiemedia Tijdschrift Libelle
Stripboeken
Huidige status lopend
Eerste publicatie 1970
Opgevolgd door Karlijns Leven
Portaal  Portaalicoon   Strip

Jan, Jans en de kinderen is een wekelijkse strip van telkens één pagina, oorspronkelijk van de hand van Jan Kruis. De eerste aflevering verscheen eind 1970 in het damesblad Libelle. Centraal staan de dagelijkse belevenissen van de fictieve Nederlandse familie Tromp en hun huisdieren.

De meeste van de éénpaginastrips zijn op zichzelf staande humoristische verhaaltjes, maar soms wordt er ook een vervolgverhaal in verschillende wekelijkse afleveringen verteld.

Achtergronden[bewerken]

De familie bestond oorspronkelijk uit vader Jan, moeder Jans en de dochters Karlijn en Catootje. In 1993 kwam er nog een nakomertje, de baby Gertje. Het huisgezin wordt gecompleteerd door De Rode Kater, de teckel Lotje, en later ook de pony Kobus en de Siamese poes Loedertje. Daarnaast spelen ook onder meer Catootjes vriendje Jeroen, nicht Hanna (een bewust ongehuwde moeder), opa Gerrit (de vader van Jan), en opa's vriendin Moeps een min of meer vaste rol in de verhalen.

Jan Kruis baseerde zich voor de strip op zijn eigen toenmalige gezinssituatie. Zijn twee dochters Leontine en Andrea waren toen hij met de strip begon ongeveer zo oud als Karlijn en Catootje. Het gezin had ook in het echt een grote rode kater. De vader van het gezin stond tot op zekere hoogte model voor Jan Kruis zelf, hoewel hij er heel anders uitziet; net als Kruis zelf heet hij Jan.

Geschiedenis[bewerken]

In de allereerste strip, die verscheen op 12 december 1970[1], probeert vader Jan tevergeefs een dutje te doen na het avondeten; hij wordt steeds gestoord door zijn lawaaiige kinderen en de huisdieren.[2] De strip werd al snel steeds bekender.

Het gezin verhuisde al snel na het begin van de strip van een huurflat naar een doorzonwoning. Een aantal jaar later verhuisden ze van Rotterdam naar een rustig landelijk dorpje in Drenthe, waar de verhalen zich vanaf dan afspelen.[3] Jan Kruis is ook in het echt met zijn gezin van Rotterdam naar Drenthe verhuisd.[4]

VNU Media (destijds VNU) zag er geen heil in om de stripjes gebundeld in albumvorm uit te gaan geven. Dit werd toen alsnog gedaan door de kleine uitgever Joop Wiggers, waarna het een groot succes bleek; er zijn inmiddels miljoenen Jan, Jans en de kinderen-albums over de toonbank gegaan.[5]

In 1999 werd de strip overgedragen aan Studio Jan Kruis met diverse tekenaars en schrijvers. Jan Kruis verklaarde in 2012 in een interview bij de overname van de strip door Studio Jan Kruis een "dubbelslachtig gevoel" te hebben gehad.[6]

Thema's[bewerken]

Een van de belangrijke thema's in de strip is emancipatie. Hoewel de man-vrouwrolverdeling in de eerste jaren van de strip klassiek is met Jan als de kostwinner en Jans als de huisvrouw, worden de rollen later omgedraaid; Jans krijgt een kantoorbaan en begint vervolgens zelfs aan een politieke carrière, terwijl Jan nu het hele huishouden doet. Verder bevatten de strips vaak moralistische elementen. Aspecten van de samenleving die op het moment dat de strips verschenen soms nog min of meer taboe waren (zoals homoseksualiteit) worden op een luchtige manier aan de orde gesteld in de vorm van discussies tussen de verschillende hoofdpersonages. Ook het multiculturalisme komt ter sprake, bijvoorbeeld in een aflevering uit 1977 (verschenen in album 7) waarin Karlijn een allochtone vriend heeft, die Mike heet.[3]

De strips zijn altijd met hun tijd meegegaan, hoewel de personages nooit ouder zijn geworden. Zo komen in de eerste jaren van de strip geregeld tv-programma's ter sprake die op dat moment populair waren, zoals Toppop en Bonanza. De familie Tromp heeft aan het begin nog geen auto, maar krijgt die vrij snel. Ook qua kleding en kapsel zijn de personages steeds met hun tijd meegegaan. Omstreeks de eeuwwisseling deden ook zaken als het internet en de euro hun intrede in de verhalen. Er is dus sprake van een opschuivende tijdlijn.

Personages[bewerken]

Mensen[bewerken]

Gezin Tromp
 • Jan is de vader in het gezin. In de loop der tijd evolueert hij van een traditioneel-conservatieve kostwinner in een moderne vader. Hij heeft al verschillende baantjes gehad; eerst werkte hij bij een oliemaatschappij, later was hij o.a. schrijver.
 • Jans is de moeder in het gezin. Zij maakt eveneens een evolutie door van traditionele huisvrouw tot moderne moeder. Ze heeft een tijdje een politieke carrière nagestreefd met een partij uitsluitend voor vrouwen, maar gaf dit op toen Gertje geboren werd. In deze periode ging ook haar karakteristieke knot eraf; in de jaren 00 volgde een tweede metamorfose. Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum heeft Jans haar knot teruggekregen; hiervoor bezocht ze dezelfde kapper (Antoine) bij wie ze in album 4 naar "de progressieve vrouw van 1974" werd gemodelleerd tot groot ongenoegen van de rest.
 • Karlijn: de oudste dochter van het gezin.
 • Catootje: de jongste dochter van het gezin.
Familie, vrienden en kennissen
 • Jeroentje wordt op een dag door Catootje meegenomen uit school, waarna ze hem voorstelt aan haar ouders. Sindsdien is hij het beste speelkameraadje van Catootje, al houden ze vol dat ze verloofd zijn.
 • Opa Tromp (Gerrit Tromp) is de vader van Jan. Hij is op veel gebieden nog uiterst conservatief, maar mag zijn kleinkinderen graag verwennen. Vooral Catootje heeft een speciaal plekje in zijn hart. Opa Tromp heeft zijn zoon Jan echter niet zo hoog in het vaandel. Hij vergelijkt Jan geregeld met diens succesvollere broer Gijs, tot grote ergernis van Jan.
 • Moeps is de vriendin van opa Tromp. Ze ontmoetten elkaar op latere leeftijd, na het overlijden van haar echtgenoot. Moeps' meisjesnaam is Pepernoot. Jan Kruis heeft ooit een korte tijd een strip over Moeps Pepernoot gemaakt, maar dat personage lijkt in niets op de Moeps uit de 'Jan-Jans'-strips.
 • Gijs is de oudere broer van Jan. Hij is een onzichtbaar personage, er wordt alleen soms over hem gesproken. In album 12 beweert Jan dat Gijs niet alleen een eigen zaak heeft, maar ook met de belastingen "rommelt".
 • Harold is een vriend van Jeroentje en klasgenoot van hem en Catootje. Hij concurreert met Catootje om Jeroentjes vriendschap. In album 12 komt hij samen met zijn vader in de straat wonen. Zijn ouders zijn gescheiden en hij heeft een klein zusje dat bij zijn moeder woont. Harold wordt vaak door zijn vader verwend en krijgt daarom het nieuwste van het nieuwste. Zo gaat hij vaak samen met Jeroentje spelen met zijn bestuurbare auto of locomotief. Catootje mag dan nooit meedoen. 'Dat is niets voor meisjes', zeggen de jongens dan.
 • Thomas is het huidige vriendje van Karlijn. Na haar oude vriendjes Mike, Ho-Wang en Arend-Jan blijft het een tijdje stil totdat Karlijn Thomas ontmoet.
 • Germaine is een vriendin en klasgenoot van Karlijn. In album 33 is zij een gespreksonderwerp. Karlijn vond haar in het begin een verwaand meisje maar later zijn ze wel vriendinnen geworden.
 • Hanna is een feministe en de bom-nicht van Jans.
 • Oma Stien is de moeder van Jans. Na een misgelopen huwelijk is ze naar Amerika geëmigreerd. Ze kan het goed vinden met opa Tromp. Volgens Catootje praat Stien als Barry Stevens.
 • Karla is de beste vriendin van Jans.
Overige menselijke personages
 • Zwaantje Bonebrood is een zeer eigenzinnige, zwaar rokende en daarnaast erg lelijke schoonmaakster. In haar jeugd heeft ze allerlei mislukte studies gedaan. Ze heeft een tijdlang bij de familie Tromp thuis Jan geholpen met het huishouden, totdat ze door hem de deur uit werd gezet en vervolgens een rechtszaak probeerde aan te spannen.
 • Arie Bonebrood, bijnaam "Rare Arie", is Zwaantjes vader. Hij is een oude schoolgenoot van opa Tromp. Arie en opa Tromp hebben ook een keer naast elkaar in het ziekenhuis gelegen.
 • Sientje is het dochtertje van Hanna. Ze is geboren in het huis van de familie Tromp (album 11).
 • Jean-Pierre is ooit de pianoleraar van Jans geweest. Hij is nooit meer teruggekomen nadat opa Tromp en Hanna hem als oplichter ontmaskerden toen hij Jans een veel te dure piano wilde verkopen. Jans is hier zelf nooit achter gekomen.
 • Jan Kruis geeft zichzelf naar goed stripgebruik Hitchcock-achtige figurantenrolletjes; in album 2 echter heeft hij twee gags lang een bijrol als striptekenaar die zijn gekoesterde auto Rooie Marietje moet verkopen om zijn schulden te kunnen betalen. Sindsdien is de klassieke MG in het bezit van de familie Tromp. Na de overname door Studio Jan Kruis kwamen Jan en Catootje de oorspronkelijke eigenaar weer tegen.
 • Hendrika de Groot dook ooit op als oude klasgenoot van Jan. Zij werd geboren als Henk de Groot, maar heeft zich om laten bouwen. Daarnaast is ze werkzaam bij een uitgeverij en hielp Jan in de tijd dat hij schrijver was.
 • Aisha is een kennis van Jans, die ooit gevlucht is naar Nederland.

Dieren[bewerken]

 • De Rode Kater: de kat van het gezin Tromp. In het eerste album noemt Jans hem "Edgar Allen Poes". Hij zit meestal op de bank in de woonkamer en staat bekend om zijn filosofische kijk op het leven. In een aantal strips komt alleen de rode kater in beeld, om een monoloog te voeren.
 • Lotje: het teckeltje van de familie. Ondanks de vrouwelijke naam is Lotje geen teef, maar een reu. Lotje heeft zich verschillende historische en/of bekende personen gevoeld, zoals Napoleon en de voetballer Diego Maradona.
 • Loedertje: een Siamese poes, die op een dag als zwerfkat tevoorschijn komt uit het afvoerkanaal in het toilet van de familie Tromp.
 • Kobus: de witte pony die Catootje cadeau krijgt als de familie naar Drenthe is verhuisd.
 • Josephine: het hondje van oma Stien. Ze is een vrouwelijk teckeltje en heeft altijd een strik om.
 • Mops: het hondje van Moeps. Ze is een kleine bulldog, maar dat wil ze zelf nooit toegeven omdat ze denkt dat mensen bulldogs eng vinden.
 • Anne-Marie: het hondje dat Jeroentje heeft overgenomen van de familie Tromp. Ondanks zijn naam is hij een reu; hij is transseksueel. Verder is hij een pitbull, hoewel hij steevast volhoudt dat hij een keeshond is.

Flashforward in de strip[bewerken]

In aflevering 391 (later verschenen in bundelalbum 9) is te zien hoe de familie er in het jaar 2000 uit zou hebben gezien indien ze sinds hun introductie in 1970 wél zouden zijn verouderd. De vier hoofdpersonages (Jan, Jans, Catootje en Karlijn) en Jeroen zijn er nog, maar andere personages en de huisdieren van vroeger zijn verdwenen (overleden).

Catootje en Karlijn hebben hier inmiddels zelf kinderen. Catootje en Jeroentje – die voor onderwijzer heeft gestudeerd, maar daar vooralsnog geen werk in heeft gevonden – zijn niet getrouwd; ze wonen samen en hebben een tweeling gekregen die duidelijk overeenkomsten met hun ouders vertoont, maar qua schavuitengedrag een aantal stappen verdergaat. Karlijn is getrouwd met William, die ze tijdens haar verpleegkundige opleiding op de Antillen heeft ontmoet. Samen hebben ze al twee kinderen. Jan en Jans, zelf reeds voorzien van grijze haren, hebben twee lapjeskatten en de teckel die in beeld te zien is, is een kleinzoon van Lotje. Gertje is niet opgenomen in dit vooruitzicht, omdat hij op het moment dat het stripje werd getekend nog niet bestond in de serie.

Besprekingen[bewerken]

Terwijl de personages en samenlevingsvormen in andere bekende strips (zoals De familie Doorzon, Sjors en Sjimmie en De familie Fortuin) vaak onorthodox zijn, valt op dat in Jan, Jans en de kinderen juist een doodgewoon gezin centraal staat, als model voor de typische Nederlandse middenklasse.

Albums[bewerken]

 • Naast de wekelijkse strip in Libelle zijn er door de jaren 58 albums uitgebracht, waarin steeds een aantal afleveringen (meestal die van een heel jaar, ongeveer 50) is gebundeld.

Bewerkingen en spin-offs[bewerken]

 • In de jaren 90 werden twee tekenfilms gemaakt die gebaseerd zijn op gags uit de eerste drie albums.
 • Willem Wilmink schreef 12 liedjes waarvan de songteksten gebaseerd waren op gags uit de strip. De liedjes zijn op muziek gezet door Harry Bannink en uitgebracht op de cd De tekenaar heeft een man gemaakt (1992).[7] Wilmink schreef ook samen met Jan Kruis de strip- en verhaaltjesbundel Kerstverhalen van Jan Kruis en Willem Wilmink (1991).
 • Vanaf oktober 2005 werd de musical Jan, Jans en de kinderen opgevoerd, met teksten van Niek Barendsen die ook de Rode Kater speelt, en muziek van Henny Vrienten. Plien van Bennekom speelde Jans in deze musical. De rol van Jeroentje werd gespeeld door Alex Klaasen, die ook de rol van Harold, Opa, enkele dieren en vele andere karakters op zich nam.
 • In 2009 kreeg Karlijn haar eigen serie in het maandblad Jetix Meiden Magazine (vijf pagina's); Karlijns Leven draait om het leven van Karlijn met haar vriendjes, vriendinnen en puberproblemen. Daarnaast wordt Karlijn, Catootje en de Ouders gemaakt voor het weekblad Tina.
 • De strip is in meerdere talen vertaald. In het Duits heet de strip Ulli, Ulla und die Kinder[8], in het Engels Jack, Jacky and the Juniors.[9]

Merchandising[bewerken]

 • Er zijn stickers, schoolagenda’s, badspullen en dergelijke op de markt gebracht met daarop personages uit Jan, Jans en de kinderen. Ook van bekende spelletjes zoals domino zijn varianten bedacht op basis van de strip.[10]

Overige[bewerken]

 • In april 1999 startte de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) een campagne tegen het meeroken van kinderen. Aan deze campagne verleenden Jan Kruis en zijn stripfiguren hun medewerking. In het bewuste filmpje bezoekt opa zijn pasgeboren kleinzoon Gertje, maar hij moet van Jan wel zijn sigaar uitdoen.
 • Bepaalde elementen en aparte vondsten van Kruis uit de strip zijn een eigen leven gaan leiden. Zo is Sint Pannekoek in sommige plaatsen in Nederland uitgegroeid tot een lokale traditie.

In de taal[bewerken]

 • De uitdrukkingen Hoi, pipeloi (de standaard begroetingskreet van Jeroentje) en je-weet-wel-kater zijn afkomstig uit deze strip.