Jan Samyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jan-Baptist Samyn)
Niet te verwarren met Jan Samijn (1869–1933), Belgisch socialistisch syndicalist.
Jan Samyn
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Jan-Baptist Samyn
Geboren Antwerpen, 24 april 1875
Overleden Sint-Mariaburg, 18 mei 1953
Kieskring Antwerpen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Uitgever
Arbeider
Partij BWP / BSP
Functies
1914-? Afgevaardigd bestuurder Volksgazet
1920-1949 Volksvertegenwoordiger
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Media

Jan-Baptist Samyn (Antwerpen, 24 april 1875 - Sint-Mariaburg, 18 mei 1953) was een Belgisch arbeider, dagbladuitgever en politicus voor de BWP / BSP.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Samyn begon te werken toen hij elf jaar was, achtereenvolgens in een borstelfabriek, als leerling-kleermaker, als loodgieter, als telegrambesteller en als metaalbewerker (eerst draaier in een telefoonfabriek, daarna bij Minerva als keurder van bromfietsmotoren). Hij was vijftien toen hij actief werd in de socialistische beweging. In 1893 richtte hij in Berchem een studiekring, op waaruit de socialistische zangkring De Volksstem voortkwam. In augustus 1901 stichtte hij de Werkersbond van Berchem.

Van 1902 tot 1909 woonde en werkte hij in Wallonië. Bij zijn terugkeer in Antwerpen richtte hij een vennootschap op voor het leveren van werktuigen voor deglycerinatie. In 1912 stichtte hij de Harmonie Volharding van Berchem en de Werkersbond van Deurne. Tijdens de algemene werkstaking van 14 tot 24 april 1913 voor het algemeen enkelvoudig stemrecht maakte Samyn deel uit van het comité voor het 'algemeen beheer', dat samen met een propagandacomité en een comité voor geldinzamelingen, leiding gaf aan de staking in het Antwerpse.

In 1914 was hij een van de oprichters van de Volksgazet en werd meteen afgevaardigd bestuurder en eerste directeur van het socialistisch dagblad.[1] Ook van het Coöperatief Verbond Antwerpen was hij afgevaardigd bestuurder. In 1919 was hij medestichter van de werkersbond van Kalmthout.

In 1920 volgde hij Urbain Jamar op als socialistisch volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Antwerpen en vervulde dit mandaat tot in 1949. In 1921 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid in Deurne, maar hij voldeed niet aan de voorwaarden om in deze gemeente te worden verkozen en werd door de bestendige deputatie onverkiesbaar verklaard. Hij werd onmiddellijk vervangen door Louis Van Craen in deze functie.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Paul VAN MOLLE, Het Belgisch Parlement, 1894-1972, Antwerpen, 1972.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]