Jan-Willem Start Op!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jan-Willem Start op)
Jan-Willem Start Op!
Diskjockey Jan-Willem Roodbeen, inval: Morad El Ouakili
Sidekick(s) Jeroen Kijk in de Vegte, inval: Roelof de Vries
Producer(s) Alfred van de Wege
Uitzendingen
Tijdstip 6:00-9:00 uur
Omroep BNNVARA
Zender NPO Radio 2
Periode 2 juli 2018 - heden
Portaal  Portaalicoon   Media

Jan-Willem Start Op! is een ochtendradioprogramma op de Nederlandse publieke radiozender NPO Radio 2.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma wordt sinds maandag 2 juli 2018 iedere werkdag tussen 6:00 en 9:00 uur uitgezonden door de publieke omroep BNNVARA. Het wordt gepresenteerd door Jan-Willem Roodbeen met sidekick Jeroen Kijk in de Vegte. Roodbeen en Kijk in de Vegte volgen daarmee het ochtendprogramma Ekdom in de Ochtend van Gerard Ekdom op.

Op zaterdag 27 juni 2020 werd bekendgemaakt dat Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte hun contract bij BNNVARA hebben verlengd en de ochtendshow daarmee nog minimaal tot eind 2023 blijft te horen op NPO Radio 2. Op maandag 26 juni 2023 maakten beide dj's zelf bekend dat ze hun contract bij BNNVARA met drie jaar hebben verlengd en daarmee blijft de ochtendshow nog minimaal drie jaar te horen op NPO Radio 2.

In januari 2021 werd de Gouden RadioRing van 2020 uitgereikt aan Jan-Willem start op. Na een nominatiestop van drie jaar wegens de winst in 2021 was Jan-Willem start op in 2024 genomineerd voor de Gouden RadioRing van 2023, maar deze werd uitgereikt aan De 538 Ochtendshow met Tim Klijn.

Vaste onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De dobbelsteen. Er worden zes platen gekozen en op plaats 1 t/m 6 ingedeeld. Vervolgens wordt er met een dobbelsteen gegooid. De plaat welke op het gevallen nummer staat wordt afgespeeld.
  • De krantenkop. Na het NOS nieuws van 7:30 uur slaat Kijk in de Vegte een krant open en benoemt een kop die verschillend geïnterpreteerd kan worden. Vervolgens moeten Roodbeen en nieuwslezeres Carmen Verheul raden waar de krantenkop op slaat.
  • De kofferbak. Luisteraars mogen stemmen tussen een origineel en een cover. Uiteindelijk komen er twee luisteraars aan de lijn, één voor elk nummer. Met behulp van Siri wordt er Kop of Munt gespeeld, waarna het liedje van de winnaar wordt gespeeld.
  • Jan-Willem start op introrally. Er wordt gebeld met een luisteraar. De luisteraar krijgt een intro van tien seconden te horen en moet raden welk nummer dit is. Hierna kan hij ervoor kiezen te stoppen of door te gaan. Indien wordt doorgespeeld, volgt er een intro van acht seconden. Dit gaat zo door tot de vijfde ronde, waarin een intro van twee seconden te horen is. Indien de luisteraar al eerder gestopt is, wordt er voor spek en bonen doorgespeeld om te kijken of hij het geweten had. Mocht een luisteraar een antwoord niet weten, dan kan één fragment tegen inlevering van de bonusprijs nogmaals beluisterd worden.
  • Het 10 voor 9 journaal: een standaard blok nieuwtjes à la RTL Boulevard, waarvan Jeroen de voice-over is. Ook wordt er soms à la oude TROS jingle van het legendarische radioprogramma Soulshow met Ferry Maat op Hilversum 3 en later Radio 3 het nieuwsblokje aangekondigd.
  • Wie is toch die man die zo lekker spelen kan: even voor de STER reclame en het NOS nieuws van 9:00 uur, speelt Bart Arens op zijn piano een deuntje van de eerste plaat die zal worden gedraaid in Aan De Slag!. Roodbeen en Kijk in de Vegte doen een gok, waarna een luisteraar kan inbellen of een app sturen via de NPO Radio 2 app.