Naar inhoud springen

Jan Anthonie Bruijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Anthonie Bruijn
Bruijn (2016)
Algemeen
Geboren 7 februari 1958
Geboorteplaats Den Haag
Functie Eerste Kamerlid, Voorzitter van de Eerste Kamer
Sinds 6 november 2012, 2 juli 2019
Partij VVD
Titulatuur prof. dr.
Functies
2012-heden Lid Eerste Kamer
2019-heden Voorzitter van de Eerste Kamer
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jan Anthonie Bruijn (Den Haag, 7 februari 1958) is een Nederlands hoogleraar immunopathologie aan de Universiteit Leiden en politicus namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Sinds 2 juli 2019 is hij voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Bruijn doorliep het Rijnlands Lyceum in Wassenaar en studeerde geneeskunde aan de Johns Hopkins University in Baltimore en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij promoveerde in 1988 aan de Rijksuniversiteit Leiden op een studie naar de behandeling van chronische nierontstekingen. Hij kreeg voor deze studie financiële ondersteuning van de Nierstichting Nederland. Uiteindelijk specialiseerde hij zich in nefropathologie (nierziekten) en pathologie.

Hij is werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum waar hij in 1991 universitair docent van de vakgroep pathologie werd en in 1993 universitair hoofddocent. In 1996 werd hij benoemd tot hoogleraar immunopathologie. Bruijn was in de periode 1990-1991 tevens visiting research fellow aan Harvard University Medical School.

Bruijn is tevens actief binnen de VVD, zowel lokaal in Wassenaar, de afdeling Zuid-Holland-Noord als in commissies en werkgroepen van de landelijke partij. In 2010, 2012 en 2017 was hij voorzitter van de commissie die het landelijke VVD-verkiezingsprogramma schreef. In 2011 stond hij op de zeventiende plaats van de VVD-kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen; hij werd niet gekozen.

Per 1 januari 2012 werd hij benoemd tot voorzitter van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT). Op 6 november 2012 werd Bruijn geïnstalleerd als lid van de Eerste Kamer. Hij was benoemd in de vacature die was ontstaan door het aftreden van Jos van Rey. Bij de Eerste Kamerverkiezingen in 2015, in 2019 en in 2023 werd hij herkozen.

Sinds 2016 is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Bruijn was na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 informateur en formateur in Leidschendam-Voorburg en formateur in Rotterdam. Op 2 juli 2019 werd Bruijn gekozen als voorzitter van de Eerste Kamer. Op 27 juni 2023 werd hij herverkozen voor een tweede termijn als voorzitter.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Bruijn was enkele jaren organist in de Leidse Pieterskerk bij de opening van het academisch jaar, evenals bij de diesviering.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bruijn is Grootofficier in de Orde van Verdienste van de Republiek Frankrijk, Grootofficier in de Orde van Verdienste van de Republiek Italië, drager van de Koninklijke Inhuldigingsmedaille 2013 en drager Grootkruis in de Orde van Civiele Verdienste van Spanje.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Ankie Broekers-Knol
Voorzitter van de Eerste Kamer
2019-heden
Opvolger:
-
Zie de categorie Jan Anthonie Bruijn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.