Jan Beerblock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Beerblock
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 1739,
Brugge (Blason comte-des-Flandres.svg Graafschap Vlaanderen)
Flag of Austrian Low Countries.svg Oostenrijkse Nederlanden
Overleden 10 oktober 1806,
Brugge (Leiedepartement)
Flag of France.svg Eerste Franse Keizerrijk
Beroep(en) schilder en tekenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan Beerblock (Brugge, 10 november 1739 - aldaar, 10 oktober 1806), was een Vlaams schilder en tekenaar die werkte in de Vlaamse stad Brugge.

Zijn werk ligt mede aan de basis van de beeldvorming van de stad Brugge in de 18e eeuw. Historische gebouwen en de mens in zijn dagelijkse bezigheid stonden centraal.

Gecontesteerd[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Beerblock was reeds van in zijn tienerjaren een begaafd tekenaar. Eerst werkte hij op zelfstandige basis en werd later opgemerkt door een rijke Bruggeling, die hem liet inschrijven aan de Brugse Academie. Hij studeerde af in 1772, toen hij reeds 33 jaar was.

Enkele werken die niet gesigneerd zijn worden meestal aan hem toegewezen omwille van zijn eigen stijl. Sommige werken blijken na datum te zijn gemaakt, wat meestal te zien is als men ze vergelijkt met ander werk.
Zo is er een anachronisme bij een afbeelding van de Grote Markt, waar het Belfort nog bekroond is met een houten torenspits en bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk de hoektorens reeds zijn afgebroken; een toestand die nooit gelijktijdig was. Dit heeft tot gevolg dat historici enkele van zijn werken in twijfel trekken wat de originaliteit betreft, vooral als het om details gaat.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]