Jan Björklund

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Björklund

Jan Arne Björklund (Skene, 18 april 1962) is een Zweeds politicus en de huidige leider van de partij Liberalerna (L). In het kabinet van Fredrik Reinfeldt is hij minister van Onderwijs.

Hij is de zoon van een lokale handelaar uit Skene. Jan Björklund is gehuwd en heeft twee zonen.

Zijn carrière begint hij in de jongerenbeweging van zijn partij. Als vertegenwoordiger daarvan komt hij bij het bestuur van de Folkpartiet. Hij engageert zich in de lokale politiek van Stockholm. Het grootste deel van de jaren 1990 en van 2002 tot 2006 voert hij er oppositie. Tussenin bestuur hij de stad mee als verantwoordelijk voor onderwijs. In 1997 wordt hij tweede vicevoorzitter van de liberalen en in 2001 eerste vicevoorzitter.

Nadat de Allians för Sverige in 2006 de verkiezingen wint wordt hij minister van Onderwijs. Nadat de voorzitter van de Folkpartiet, Lars Leijonborg, in 2007 zijn vertrek aankondigt, wordt Björklund unaniem aangeduid als nieuwe partijleider.

Jan Björklund wordt beschouwd als behorend tot de meer rechtse vleugel van zijn partij. Hij bekritiseert vooral op het Zweedse onderwijssysteem, waarvan hij vindt dat er niet voldoende kennis wordt aangereikt. In 2003 is hij voor de Amerikaanse invasie in Irak. Hij vindt ook dat zijn land meer strijdkrachten moet kunnen inzetten dan nu het geval is.

Externe links[bewerken]