Jan Both

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Both
Jan Both in Het gulden cabinet, p 156
Jan Both in Het gulden cabinet, p 156
Persoonsgegevens
Geboren ca. 1615
Overleden 9 augustus 1652
Beroep(en) Kunstenaar, etser
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan Both (Utrecht, ca. 1615 - Utrecht, 9 augustus 1652 ) was een Nederlands kunstschilder, die beschouwd wordt als een voornaam vertegenwoordiger van de tweede generatie italianisanten. Hij was de broer van Andries Both.

Leven[bewerken]

Jan Both, de zoon van een glasschilder, ging in de leer bij Abraham Bloemaert, evenals zijn broer Andries. De twee broers trokken naar Italië, waar Andries vanaf 1635 vermeld wordt, en Jan vanaf 1638. Twee laar lang bewoonden ze samen een huis in Rome. Jan en Andries werden er lid werd van de Bentvueghels, een vereniging van voornamelijk Nederlandse en Vlaamse kunstenaars werkzaam in Rome.[1] In 1641 reisden ze naar Venetië, waar Andries in maart 1642 stierf. Jan keerde terug naar Utrecht en werd daar lid van het schildersgilde. Hij leidde een aantal andere schilders op, en werd gesteund door de Utrechtse verzamelaar baron van Wyttenhorst. Na zijn dood werd hij begraven in de Buurkerk.

Kunstenaar in een landschap (ca. 1645)

Werk[bewerken]

Net als een groep andere Nederlandse schilders in Italië (vooral afkomstig uit Utrecht en Haarlem) schilderde Both uitsluitend Italiaans aandoende landschappen. Zij worden daarom wel italianisanten genoemd. Een gouden zon schijnt door het gebladerte van een heuvelachtig landschap, gestoffeerd met enkele figuurtjes. Het schilderen van deze figuurtjes liet hij overigens vaak over aan anderen. In Italië was dat zijn broer Andries, terug in Utrecht waren het Cornelis van Poelenburch, Nicolaus Knüpfer en Jan Baptist Weenix.

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Biografische gegevens bij het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis