Jan Brouwer (architect)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De torenspits in Hulst

Jan Brouwer (Oostzaan, 4 juli 1916Aerdenhout, 14 april 1976) was een Nederlandse architect.

Brouwer werd in 1957 bekend als de architect van de torenspits van de Sint-Willibrordusbasiliek te Hulst. De tot dan toe nog vrij onbekende architect stuurde zijn ontwerp in voor een prijsvraag voor de nieuwe torenspits die in 1944 kapotgeschoten werd door Poolse bevrijders.

Gebouwen van Brouwers hand zijn uiteenlopende objecten, van woningen tot de hierboven genoemde torenspits. Het wapen van Oostzaan dat zichtbaar is boven het gemeentehuis in Oostzaan is eveneens van zijn hand. Brouwer begon zijn architectenbureau in 1950 in Aalsmeer. Na de bouw van zijn nieuwe woning in Aerdenhout verplaatste het bureau in 1957 hiernaartoe.

Privé[bewerken]

Brouwer werd geboren als eerste zoon van een gezin dat in totaal drie zonen telde. Brouwers vader was een aannemer, zijn moeder was huisvrouw; beide ouders overleefden Brouwer die op 14 april 1976 aan een hartstilstand overleed terwijl hij in zijn woonplaats Aerdenhout voor een verkeerslicht wachtte. Hij werd ruim 59 jaar oud. Hij liet verder nog een vrouw en twee zonen achter. Zijn jongste zoon is net als zijn vader architect en had tot zijn dood in 2011 zijn architectenkantoor in de oude woning van Brouwer in Aerdenhout.

Externe link[bewerken]