Jan De Cock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan De Cock (Etterbeek, 2 mei 1976) is een Belgisch beeldend kunstenaar die installaties maakt. Jan woont in Kuregem en is de broer van Gerrit De Cock, voormalig presentator op JIMtv. Hij wordt vertegenwoordigd door de galerie Office Baroque in Brussel.

De Cock volgde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent de afdeling 3D-multimedia. Hij kreeg in 2003 de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst.

Installaties[bewerken]

Grocery store owner posing with an engine cleaner, Everything for you , Mexico-City 2013

In het voorjaar van 2013 opende in Galería Hilario Galguera, in Mexico-City, de eerste editie van het nieuwe kunstproject Everything for you van Jan De Cock.

Jacqueline Kennedy Onassis, A Romantic Exhibition, Baden Baden 2012: ROMANTIK IX

Midden 2012 koos Jan De Cock Jacqueline Kennedy Onassis als overkoepelende titel voor zijn nieuwe tentoonstellingsproject omtrent spektakelcultuur. De verschillende zalen bevatten installaties met imitaties met verwijzingen naar de Griekse mythologie en uit vezelplaat gemaakte beelden

Tijdens de zomer van 2009 toonde Jan De Cock in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten speciaal voor deze plek ontworpen installaties onder de noemer Repromotion[1]


Het New Yorkse MoMA exposeerde in 2008 Jan De Cocks Denkmal 11, Museum of Modern Art, 11 West 53rd Street, New York, 2008. Hij kreeg er als eerste levende Belg een solotentoonstelling met de steun van de Society of Friends of Belgium in America. De kunstenaar realiseerde er in de lijn van zijn vroegere werken een installatie van de vloer tot aan het plafond waarbij hij foto's combineerde met een reeks sculpturale modules in multiplex die de twintigste-eeuwse abstractie oproepen.

Denkmal 4, Casa del Fascio, Piazza del Popolo 4, Como, 2006. Fig. BOO2

In 2006 realiseerde Jan De Cock in het Casa del Fascio te Como van architect Giuseppe Terragni en twee galeries in samenwerking met de 40 jaar oudere Daniël Buren een reeks sculpturen in spaanplaat.

In Tate Modern bouwde de kunstenaar in 2005 zijn eigen museum met strakke houten sculpturen. [2]


Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. De Cock in BOZAR
  2. Jan Van Hove, "Jan De Cock bouwt zijn eigen Tate", De Standaard, 10 september 2005