Jan Douwe Kroeske

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Douwe Kroeske
Jan Douwe Kroeske op 1 april 2009
Algemene informatie
Geboren 8 november 1956
Harderwijk
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep Producent, programmamaker, televisie- en radiopresentator
Bekend van o.a. Twee Meter De Lucht In
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Jan Douwe Kroeske (Harderwijk, 8 november 1956) is een Nederlands programmamaker en presentator van televisieprogramma's, maar hij is ook regelmatig op de radio te horen. Sinds 2011 is hij in commercials op radio en tv de spreekbuis van verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden en XS4all.[1]

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Kroeske behaalde zijn havo-diploma in Harderwijk aan het Christelijk College Nassau-Veluwe.

Hij begon zijn carrière in de muziek aan het begin van de jaren tachtig als diskjockey in Bar Dancing De Mac in Harderwijk en presenteerde vanaf de tweede helft van jaren tachtig programma's voor achtereenvolgens de VARA, RTL 5, Kink FM, Teleac en het Belgische Studio Brussel.

Het bekendst werd Kroeske echter met zijn serie muziekprogramma's onder de naam Twee Meter De Lucht In en 2 Meter Live op Kink FM. Twee Meter De Lucht In werd tot eind jaren 90 uitgezonden op Radio 3FM. Er bestaat ook een televisieversie van het programma, 2 Meter Sessies. De formule van het programma is dat artiesten speciaal voor Kroeske een sessie opnemen, een akoestische versie van hun liedjes.

Hij was een van de vaste presentatoren van de NOS radioprogramma's NOS Langs de Lijn en Radio Tour de France en op televisie van het wetenschapsprogramma Jules Unlimited en tevens van het oudere 12 steden, 13 ongelukken (beide van de VARA). Voor RTL 5 presenteerde hij het programma Jan Douwe op Zoek.

Kroeske heeft sinds 2000 een eigen mediaproductiebedrijf, Double 2. Vanaf september 2015 is Kroeske de zenderstem van RTL Z.[2]

Jan Douwe is een broer van dj en ondernemer Sieb Kroeske. Hij is ook actief als actievoerder voor de rechten van astmatici.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jan Douwe Kroeske van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.