Jan Frederik Scheffer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Frederik Scheffer
Geboren 21 januari 1915
Batavia
Overleden 2 mei 1944
Ketiau
Land/zijde Nederlands-Indië
Onderdeel Militaire Luchtvaart (KNIL)
Rang Vaandrig
Eenheid 2-VLG-V
Slagen/oorlogen Azië in de Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Militaire Willems-Orde

Jan Frederik Scheffer (Batavia, 21 januari 1915Ketiau, 2 mei 1944) was vlieger-waarnemer in de rang van vaandrig bij de eenheid Militaire luchtvaart van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Hij werd geïnterneerd in een Jappenkamp in Nederlands-Indië en overleed kort voor de Tweede Wereldoorlog in Azië ten einde kwam. Postuum ontving hij de Militaire Willems-Orde.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Scheffer werd als kortverband-vliegenier ingedeeld bij de tweede afdeling van vliegtuiggroep 5, 2-VLG-V, die gestationeerd was op vliegbasis Semplak, in de regentschap Buitenzorg. Op 7 maart 1942 nam Scheffer deel aan een laatste missie, samen met kapitein Jacob van Helsdingen, August Gerard Deibel en Gerard Bruggink.[1] Bij de overgave van het KNIL op 9 maart 1942 werd hij krijgsgevangen genomen. Op 2 mei 1944 overleed Scheffer en werd hij in de nabijheid van het krijgsgevangenkamp begraven.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Het lichaam van Scheffer is in augustus 1968 bijgezet op het Nederlands Ereveld Mentang Pulo te Jakarta,[2][1] voorheen Batavia. In 1948 werd hem postuum de Militaire Willems-Orde 4e klasse toegekend, voor zijn strijd tegen Japan op 18 februari en 7 maart 1942.[3][4] Het Schefferkamp, een barakkenkamp en radarstation in De Lier, was naar hem vernoemd. Van 1996 tot de buitengebruikstelling in 2021 droeg een KDC-10-tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht de naam Jan Scheffer.[5]