Jan Gajentaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
"Volgende Patiënt!"

Johannes (Jan) Gajentaan (Amsterdam, 18 augustus 19021987) was de eerste televisiesinterklaas in Nederland. Ook was hij dierenarts in Amsterdam, schrijver van voornamelijk medische boeken en voorzitter van het landelijk Oranje Comité.

Loopbaan als Sinterklaas[bewerken]

Dr. Gajentaan was vanaf 1950 de Amsterdamse Sinterklaas en tevens de eerste "nationale" televisie-Sinterklaas. Zijn eerste televisie-optreden was 22 november 1952. Vanaf dan zou hij elk jaar, tot en met het jaar 1959 Sinterklaas zijn voor tv. Alle jaren kwam hij aan in Amsterdam. In 1960 werd zijn rol overgenomen door Dick van Bommel (de landelijke intocht op televisie was dat jaar die van Rotterdam), maar de twee opvolgende jaren zou Gajentaan weer Sinterklaas zijn. In 1963 werd zijn rol (in Amsterdam) overgenomen door collega-bisschop Gerard de Klerk. Vanaf 1964 was de landelijke intocht elk jaar in een andere plaats, en werd Adrie van Oorschot de landelijke Sinterklaas.

Schrijfcarrière[bewerken]

Gajentaan was ook schrijver van boeken,[1] vooral medische dierenboeken. Zo schreef hij rond 1935 het (humoristische) "Volgende patiënt!" Op het spreekuur van den dierenarts. Jan Gajentaan stond algemeen bekend in Amsterdam als grote dierenvriend.

Bronnenlijst[bewerken]