Jan Geurt Gaarlandt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Geurt Gaarlandt
Gaarlandt (2019)
Gaarlandt (2019)
Algemene informatie
Geboren 9 oktober 1946
Geboorteplaats Rotterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep uitgever, schrijver
Werk
Uitgeverij uitgeverij Balans
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Jan Geurt Gaarlandt (Rotterdam, 9 oktober 1946) is een Nederlands journalist, dichter, vertaler, uitgever en romanschrijver. Hij is de oprichter van uitgeverij Balans. Zijn romans publiceert hij onder het pseudoniem Otto de Kat.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Gaarlandt is een zoon van Hans Gaarlandt en van Anna Wilhelmina Hupkes. Hij is een kleinzoon van Egbertus Gerrit Gaarlandt en van Hermina Johanna Maria de Kat. Hij is in 1977 getrouwd met Françoise Kist[1] met wie hij een zoon en een dochter heeft. Hij woont in Gorssel.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Gaarlandt studeerde theologie aan de Universiteit van Leiden met als bijvak Nederlands. Hij schreef na zijn studie literaire kritieken voor de Volkskrant en Vrij Nederland. Hij heeft literaire documentaires gemaakt voor het radioprogramma Babel.

In 1977 trad hij in dienst als uitgever bij Uitgeverij De Haan, toentertijd de wetenschappelijke uitgeverij van Unieboek. Voor deze uitgever bezorgde hij verschillende edities van de dagboeken van Etty Hillesum en leidde deze in. Hij was er ook eindredacteur van de tiendelige Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur. In 1986 richtte hij de nonfictie-uitgeverij Balans op. Hij vertaalde boeken uit het Duits. Uitgeverij Balans verkocht hij in 2002 aan WPG Uitgevers om zich meer aan het schrijven te kunnen wijden. In 2004 trad hij terug als uitgever bij Balans. Als eervol afscheid werd de bundel De noodzaak van Balans onder redactie van Hans Blom in een beperkte oplage gedrukt.

In 1975 had Gaarlandt zijn eerste boek gepubliceerd bij Van Oorschot: de dichtbundel Het ironisch handvest. In 1998 verscheen zijn eerste roman De man in de verte. In 2004 verscheen zijn tweede roman De inscheper, in 2008 zijn derde: Julia, in 2012 de roman Bericht uit Berlijn en in 2015 "De langste nacht". De roman Julia wordt in Duitsland verfilmd door Ben Verbong naar een scenario van Toenke Berkelbach.

Vertalingen van zijn werk verschenen in het Duits, Frans, Engels en Italiaans. Hij ontving in 2005 de Halewijn literatuurprijs. Gaarlandt was in 1999 jurylid van de Laurens Janszoon Costerprijs (winnaar: Kees Fens) en in 1977 van de Multatuliprijs (winnaar: Louis Ferron).

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1975 - Het ironisch handvest, Amsterdam: Van Oorschot
  • 1998 - Man in de verte, Amsterdam: Van Oorschot
  • 2004 - De inscheper, Amsterdam: Van Oorschot
  • 2008 - Julia, Amsterdam: Van Oorschot
  • 2012 - Bericht uit Berlijn, Amsterdam: Van Oorschot
  • 2015 - De langste nacht, Amsterdam: Van Oorschot
  • 2017 - Freetown, Amsterdam: Van Oorschot

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]