Jan Henderik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
22-02-2021

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Is over deze persoon voldoende gepubliceerd voor een onafhankelijk bebrond artikel?

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Jan Henderik
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jan Gijsbertus Henderik
Geboren Utrecht, 30 augustus 1935
Overleden Rotterdam, 27 april 2018
Nationaliteit Nederlands
Beroep Fotograaf

Jan Gijsbertus Henderik (Utrecht, 30 augustus 1935Rotterdam, 27 april 2018) was een Nederlandse fotograaf.

Henderik was artdirector voor reclamebureau Lintas en werkte daarnaast in opdracht als freelancefotograaf voor onder meer Het Rode Kruis, Uitzendbureau Content, Gemeente Rotterdam, Stimezo[1][2][3][4], Ford, DAF[5][6] en Lips. Hij publiceerde werk in onder andere de tijdschriften ZOOM, Avenue[7][8][9], Viva, Nieuwe Revu en NRC.

  • 1955-1959 Opleiding avondschool aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam
  • 1961 – 1969 Lintas
  • 1969 – 2018 Freelance fotograaf
  • 1968 Nederlandse Fotografen Kring kernlidmaatschap
  • Reis India 1969
  • Reis Marokko/Sahara 1970
  • Reis Noordkaap
  • Textilia-Texpress modefoto 1968 – 1e prijs categorie A (zwart-wit-foto’s), met als jury-oordeel artistieke compositie, origineel, indringend en eigentijds.[10]

Jeugd in Utrecht[bewerken | brontekst bewerken]

Jan groeide op in Utrecht waar zijn vader een schildersbedrijf had. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Jan met zijn oudere broer tijdens de hongerwinter van 1944 - 1945 ondergebracht bij boeren in het oosten van het Nederland. Na de oorlog zou hij zijn vader helpen in het schilderbedrijf en een opleiding afronden schilderen en vaktekenen aan de Gemeentelijke Avondschool voor Nijverheidsonderwijs te Utrecht (1952). In deze jaren kwam hij ook in aanraking met Gerrit Rietveld waarvoor zijn vader diverse opdrachten vervulde. Van 1 oktober 1951 tot 26 januari 1952 werkte hij voor het Advertentie Bureau v/h D.Y. Alta en de jaren daarna van 7 april 1953 tot 28 februari 1961 voor Drukkerij J. van Boekhoven[11]. Hij gaf gehoor aan zijn dienstplicht van maart 1955 tot september 1956 bij het legeronderdeel Huzaren van Boreel als tankbestuurder op een Centurion tank. Na zijn dienstplicht bleef hij werken bij de Drukkerij J. van Boekhoven en in de avonduren tussen 1956 en 1959 volgde hij een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam (de huidige Rietveld Academie). Henderik wilde verder in de reclamewereld en solliciteerde bij Lintas.

Werken en wonen in Rotterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Omslag eerste Viva 1972 Foto: Jan Henderik

In 1960 verhuisde Henderik naar Rotterdam en ging werken voor het reclamebureau van Unilever, Lintas. Hier begon hij als art director maar zou later ook gaan fotograferen. In deze tijd ontmoette hij ook zijn toekomstige vrouw Leni Hozeman. Zij zou vaak model staan in de diverse campagnes die hij zou uitvoeren. In 1966 fotografeert Henderik miss Europa Elly Koot voor de cover van de allereerste uitgave van TROS kompas.[12] In 1969 stopt Henderik met zijn werk bij Lintas en koopt een Citroen 2CV bestel. Samen met vrouw en dochter rijden ze van Rotterdam naar India. Henderik wil zich verder ontwikkelen als fotograaf. Terug in Nederland zal hij als free-lance fotograaf verdergaan. In september 1970 werkt hij als art director en fotograaf belangeloos mee aan de Stimezo-campagne ter inzameling van geld voor de oprichting van abortusklinieken. De foto van een appel met breinaald wekt veel opzien. Niet veel later vertrekt het gezin van Rotterdam naar de Sahara in hun 2CV. In de Sahara zal Henderik een bijzondere reportage maken over rondtrekkende Berbers. Zijn foto’s komen later in het Franse tijdschrift ZOOM en het boek Sahara van François Vergniaud. In de jaren die volgen zal Henderik een aantal modereportages maken voor het blad Avenue. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de foto op de cover van de allereerste Viva.

Frans Vogel als 'Godfather'

Henderik werkte op projectbasis voor vele bekende instanties: Gemeentepolitie Rotterdam, Lips, LEGO, Calvé Pindakaas, Ford, Citroën, Rode Kruis, Stimezo, Van Nelle, UNOX, IBM, Jameson Whisky, Europa[13], Gemeente Rotterdam (Rotterdamse wijk COOL), Content Uitzendbureau, Krisiscentrum Utrecht[14], Milieudefensie[15][16][17][18][19], Ministerie van Defensie (TapToe), Federatie van Onderwijsvakorganisaties[20] e.v.a.

Henderik gebruikte vaak mensen uit zijn kennissenkring als model. Een mooi voorbeeld is de foto van Frans Vogel als maffioso[21][22].

Het archief van Jan Henderik is in februari 2021 overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]