Jan Hendrik Dronkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Hendrik Dronkers
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 23 juli 1956
Geboorteplaats Enschede
Titulatuur mr.
Politieke functies
2010–2017 Directeur-generaal Rijkswaterstaat
2017–2020 Loco-secretaris-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu
2020–heden Secretaris-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jan Hendrik Dronkers (Enschede, 23 juli 1956) is een Nederlands ambtenaar.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dronkers groeide op te Hengelo en voltooide twee hts-opleidingen (civiele techniek en economische bedrijfstechniek), om daarna Nederlands recht te studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is in diverse leidinggevende functies bij Rijkswaterstaat werkzaam (geweest). In 2000 was Dronkers hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat in Noord-Holland. Sinds 1 februari 2010 is hij werkzaam als directeur-generaal van Rijkswaterstaat.

Op 1 april 2017 is Dronkers gestart in de functie van locosecretaris-generaal bij het ministerie Infrastructuur en Milieu. Hij zal zich in eerste instantie richten op de herpositionering van ProRail vanuit de eigenaarsrol tot een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). Daarnaast zal hij zich richten op de verdere vormgeving van de overige zbo's van IenM. Tevens zal hij een bijdrage leveren aan de implementatie van de Koers van IenM, onder andere op de samenhang tussen beleid, uitvoering en toezicht. Daarnaast zal hij als plaatsvervanger optreden bij de afwezigheid van de secretaris-generaal.

Met ingang van 1 september 2020 wordt hij secretaris-generaal bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op 2 november 2020 is Donkers vanuit zijn functie bij IenW gehoord door de Tijdelijke Commissie Uitvoeringsorganisaties[1].

Voorganger:
Liedewijde Ongering
Secretaris-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu
(2020–heden)
Opvolger:
-
  1. Hoorzitting Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties met de heer Dronkers. Tweede Kamer (2 november 2020). Geraadpleegd op 15 november 2020.