Jan Koppestok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jan Koppelstock)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan Pieterszoon Koppestok was een veerman die in de zestiende eeuw werkzaam was bij Brielle. Zijn achternaam wordt ook gespeld als Koppestock of Coppestock.

In 1572 wilden de watergeuzen slag leveren met de Spaanse vloot, maar daar er geen schepen waren besloten ze een stad in te nemen, voornamelijk met het doel om deze te plunderen.

Naar verluidt zou Jan Koppestok op 1 april 1572 aan een van de aanvoerders der Watergeuzen, Willem Bloys van Treslong, hebben meegedeeld dat er zich in Brielle geen Spaans garnizoen bevond. Daarop werd Koppestock gevraagd om aan de burgemeester te verzoeken de stad over te geven. Hij beweerde dat er 5000 geuzen voor de stad lagen, maar het waren er veel minder. Deze weigerde, waarop de opperbevelhebber der geuzen, Lumey, de stad voor zich opeiste en de Noordpoort belegerde. Een aantal mensen kon langs de Zuidpoort wegvluchten, maar toen het ultimatum verstreken was, werd uiteindelijk ook de Zuidpoort bestormd. De stad werd geplunderd en er werden diverse wreedheden begaan, waaronder de moord op de martelaren van Gorcum. Door de inname, die geschiedde tegen de wil van Willem van Oranje in, verloor Alva aan prestige en werd de aanzet gegeven tot de verovering van nog meer steden op de Spanjaarden.

Het lied In naam van Oranje, doe open de poort, ook bekend onder de titel Een liedje van Koppestok, den veerman, verhaalt de gebeurtenissen rond de inname van Den Briel. Abraham Schooleman schreef dit lied voor de herdenking, in 1872, van de inneming van Den Briel door de Watergeuzen.

Spelling van de achternaam[bewerken]

De naam van Jan Pieterszoon Koppestok werd, bijvoorbeeld in liedboekjes, wel foutief gespeld als Koppelstok of Koppelstock. Een koppelstok was een stok om jachthonden te koppelen. Zelfs de gemeente Brielle schrijft Coppelstock.