Jan Linders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de gelijknamige supermarktketen, zie Jan Linders Supermarkten.

Johannes Jacobus (Jan) Linders (Gennep, 19 februari 1930Boxmeer, 6 augustus 2004) was een Nederlands zakenman, en de grondlegger van de gelijknamige supermarktketen. Jarenlang was hij wethouder in Gennep.

Jan Linders, getrouwd met Cato Ponjee, begon net na de Tweede Wereldoorlog als melkboer in de omgeving van Gennep. Met een kar en een pony ging Linders huis-aan-huis. In 1958 opende hij de zelfbedieningszaak Klimop in Gennep. Toen in 1961 20 kilometer verderop in het naburige Nijmegen de supermarkt Dirk van den Broek werd geopend, nam Linders de gok en opende op 18 december 1963 in Gennep ook een supermarkt van ruim 300 vierkante meter.

Supermarkten hadden te maken met een aantal beperkingen, omdat beroepen als slager en bakker beschermd waren. Door half-afgescheiden ruimtes te maken waar de deuren waren weggelaten kon de beperking omzeild worden en zodoende vlees en brood toch verkocht worden.

De winkel werd een succes. In 1972 opende Linders, na zijn aftreden als wethouder, een tweede filiaal in Venray. In 1974 volgden Venlo en Grubbenvorst. 'Jan Linders' groeide uit tot een keten van supermarkten in het zuidoosten van Nederland. In 2016 telde Jan Linders Supermarkten 60 supermarkten.

Op 13 oktober 2006 is Jan Linders uitgeroepen tot Grootste Limburger aller tijden door het tv-station L1. Deze uitverkiezing was niet geheel onomstreden doordat winkelbezoekers werden opgeroepen te stemmen voor Jan Linders. Openbaarvervoerbedrijf Veolia vernoemde een van zijn Velios-treinen naar hem.[1]