Jan Linders Supermarkten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Linders
Logo van Jan Linders Supermarkten
Opgericht 1963
Hoofdkantoor Nieuw Bergen
Eigenaar/onderdeel Jan Linders bv
Vestigingen 62
Land(en) Nederland
Winkel in Wijchen
Winkel in Gennep
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Jan Linders Supermarkten is een regionale supermarktketen. In 2020 waren er 62 vestigingen, allemaal in het zuidoosten van Nederland. Het bedrijf werd in 1963 opgericht door Jan Linders. Het servicekantoor en distributiecentrum zijn beide gevestigd op het industrieterrein De Flammert in Nieuw Bergen, Noord-Limburg. De keten is aangesloten bij inkooporganisatie Superunie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Linders begon in 1954 als zelfstandig melkventer in de omgeving van Gennep. Toen wonende in Ottersum, met woonhuis annex zuivelwinkeltje, ging Linders met kar en pony huis-aan-huis. In 1958 verhuisde het gezin naar Gennep in de Steendalerstraat, waar de bedieningswinkel 'Klimop' in levensmiddelen werd geopend. Van hieruit werd ook de melkwijk bediend.

In 1963 deed Linders zijn melkwijk van de hand en begon een supermarkt van ruim 300 vierkant meter in een voormalige smederij aan de Zandstraat in Gennep onder de naam 'J-Markt Klimop'. Dit was de eerste (zelfbedienings)supermarkt in de regio.

De winkel werd een succes. In 1972 opende Linders, na zijn aftreden als wethouder, een tweede supermarkt in Venray. In 1974 volgden Venlo en Grubbenvorst. Het bedrijf groeide uit tot een keten van supermarkten in het zuidoosten van Nederland.

In 1995 nam Linders' zoon Leo het bedrijf over. Sindsdien is hij algemeen directeur. De overname van de aandelen van Jan Linders bv vond plaats in 1999. Jan Linders overleed in 2004.

In 2013 bestond de supermarktketen vijftig jaar. Op 15 mei 2013 werd er een nieuwe supermarkt aan het Jan Lindersplein in Gennep geopend. Deze locatie ligt dicht bij de plek waar Linders zijn eerste supermarkt begon. Ter herinnering is er in de supermarkt een tijdlijn te vinden, die de geschiedenis van het bedrijf in tekst en beeld illustreert.[1]

Distributiecentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Distributiecentrum in Nieuw Bergen

In 2007 werd in Nieuw Bergen een nieuw distributiecentrum van meer dan 30.000 vierkante meter geopend. Van hieruit worden alle supermarkten bevoorraad. Eind 2012 ontving het distributiecentrum het HACCP-certificaat.

Stichting Jan Linders Fonds[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van het 50-jarig jubileum van het bedrijf werd een fonds opgericht dat meer dan 60 lokale doelen ondersteunt. Alle supermarkten, het servicekantoor en het distributiecentrum steunen een eigen lokaal doel.

Samenwerking Voedselbank[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2012 werkt de supermarktketen samen met voedselbanken. Producten, die niet meer verkocht kunnen worden in de supermarkt maar nog wel geschikt zijn voor consumptie, worden gedoneerd. Anno 2014 werkt het bedrijf samen met voedselbanken in Venray, Nijmegen, Groesbeek, Arnhem, Wijchen, Roermond, Panningen en Venlo.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]