Jan Linders Supermarkten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Linders
Jan Linders in Wijchen
Jan Linders in Wijchen
Opgericht 1963
Eigenaar/onderdeel Jan Linders bv
Vestigingen 56
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Jan Linders in Gennep
Jan Linders in Gennep
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Jan Linders supermarkten is een regionale supermarktketen met vestigingen in het zuidoosten van Nederland, die in 1963 werd opgericht door de gelijknamige eigenaar Jan Linders. In 2013 telt Jan Linders 56 supermarkten. Het servicekantoor en distributiecentrum zijn beide gevestigd op het industrieterrein ‘De Flammert’ in Nieuw Bergen, Noord-Limburg.

In 2010, 2011, 2012 en 2013 werd Jan Linders supermarkten gekozen tot 'Beste verssupermarkt'. [1] De broodafdeling van de supermarktketen heeft voor de tiende keer de eerste plaats behaald. [2]. Ook is Jan Linders uitgeroepen tot Beste supermarktketen van Nederland in 2013. [3]


Geschiedenis[bewerken]

Jan Linders, getrouwd met Cato Ponjee, begon net na de Tweede Wereldoorlog in 1954 als zelfstandig melkventer in de omgeving van Gennep. Toen wonende in Ottersum, met woonhuis annex zuivelwinkeltje, ging Linders met kar en pony huis-aan-huis. In 1958 verhuisde het gezin naar Gennep in de Steendalerstraat, waar de bedieningswinkel ‘Klimop’ in levensmiddelen werd geopend. Van hieruit werd ook de melkwijk bediend.

Toen Dirk van den Broek de eerste supermarkt in Nederland opende en even later ook Jac Hermans met een vergelijkbare winkel begon, werd Jan Linders geïnspireerd. In 1963 nam Jan Linders uiteindelijk ook de gok. Hij deed zijn melkwijk van de hand en wijdde zich aan de opening van een supermarkt van ruim 300 vierkant meter in een voormalig smederij annex machinefabriekje aan de Zandstraat in Gennep. De eerste (zelfbedienings)supermarkt in de regio, genaamd J-Markt Klimop, was geboren.

De winkel werd een succes. In 1972 opende Linders, na zijn aftreden als wethouder, een tweede supermarkt in Venray. In 1974 volgden Venlo en Grubbenvorst. ‘Jan Linders’ groeide uit tot een keten van supermarkten in het zuidoosten van Nederland.

In 1995 nam Linders' zoon Leo het bedrijf van zijn vader over. Sindsdien is hij algemeen directeur van het bedrijf. De overname van de aandelen van Jan Linders bv vond plaats in 1999. Jan Linders overleed vijf jaar later, op 6 augustus 2004.

In 2013 bestaat de supermarktketen vijftig jaar. Een van de hoogtepunten uit het jubileumjaar is de opening van een nieuwe supermarkt in Gennep op 15 mei 2013. De supermarkt is gelegen aan het Jan Lindersplein, op steenworpafstand van de allereerste supermarkt die Jan Linders vijftig jaar geleden opende. Als eerbetoon is er in de supermarkt een unieke tijdlijn te vinden, die op bijzondere wijze de geschiedenis van Jan Linders in tekst en beeld illustreert.[4]

Distributiecentrum[bewerken]

Broodafdeling van Jan Linders in Weert (Maaspoort)
Fruitafdeling van Jan Linders in Weert (Maaspoort)
Distributiecentrum van Jan Linders in Nieuw Bergen

Om de supermarktketen in de toekomst veilig te stellen, werd begin 2006 begonnen met de bouw van een nieuw, groter distributiecentrum. Hiervoor moest de gehele voorraad naar een tijdelijk gebouw worden overgebracht. Het nieuwe distributiecentrum met meer dan 30.000 vierkante meter werd eind 2007 geopend. Vanuit dit distributiecentrum worden alle 56 supermarkten van Jan Linders bevoorraad.

Eind 2012 ontvangt het distributiecentrum het HACCP-certificaat, als een van de weinige distributiecentra in Nederland.

Inkooporganisatie[bewerken]

Jan Linders is aangesloten bij inkooporganisatie Superunie.

Stichting Jan Linders Fonds[bewerken]

In het kader van het 50-jarig jubileum is de Stichting ‘Jan Linders Fonds’ opgericht. Een zelfstandig fonds dat 58 lokale doelen ondersteunt. Alle 56 Jan Linders supermarkten, het servicekantoor en distributiecentrum hebben een ieder een eigen lokaal doel.

Samenwerking Voedselbank[bewerken]

Vanaf medio 2012 werkt Jan Linders samen met de voedselbank. Producten, die niet meer verkocht kunnen worden in de supermarkt maar nog wel geschikt zijn voor consumptie, worden gedoneerd aan de voedselbank. Op dit moment werkt Jan Linders samen met voedselbanken in Venray, Nijmegen, Groesbeek, Arnhem, Wijchen, Roermond en Panningen.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Versrapport: Linders heerst Distrifood.nl (12 september 2013)
  2. Supermarktketen Jan Linders blijft beste in vers Bakkersinbedrijf.nl (24 september 2012)
  3. Jan Linders is Beste verssupermarkt Levensmiddelenkrant.nl (1 oktober 2013)
  4. Jan Linders laat nieuwe elementen zien in Gennep Levensmiddelenkrant.nl (17 mei 2013)