Jan Martens (beeldend kunstenaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Martens
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Johannes Christianus Anthonius Martens
Geboren Eindhoven, 19 april 1939
Overleden Roermond, 23 september 2017
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
Beeldhouwer
Industrieel ontwerper
Kunstdocent
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johannes (Jan) Christianus Anthonius Martens (Eindhoven, 19 april 1939 - Roermond, 23 september 2017) was een Nederlands beeldend kunstenaar en voormalig kunstdocent. Hij is vooral actief geweest als kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer en ontwerper.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Martens studeerde van 1954 tot 1959 aan de Akademie Industriële Vormgeving in Eindhoven waar hij les kreeg van onder meer Kees Bol en Jan Gregoor. Twee jaar later vervolgde hij zijn studie tot 1966 aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hier had hij les van onder meer Ko Sarneel en Albert Troost. Voor verdere verdieping maakte hij studiereizen naar Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Vanaf 1968 gaf hij zelf les aan de Akademie Industriële Vormgeving, namelijk als docent tekenen. In de periode van 1987 tot na 2003 werkte hij vanuit Roermond.

Martens heeft niet alleen op canvas geschilderd, maar gebruikte ook andere materialen waaronder een Perzisch tapijt als ondergrond. Ook heeft hij driedimensionaal werk gemaakt. Als ontwerper vervaardigde hij glas in lood en ontwierp hij voor industriële toepassingen.

Hij heeft geëxposeerd in galeries in Nederland en België. In 1966 won hij de prijs voor monumentale kunst van zowel Sittard als Valkenburg en in 1968 stimuleerde Eindhoven hem met de Prijs voor Ezelschilderkunst. In 1976 won hij de bronzen medaille van de Europaprijs voor Schilderkunst van de Stad Oostende. In 1991 was hij jurylid van de Zollner Kunstprijs.