Jan Moedwil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Spotter (overleg | bijdragen) op 16 jun 2011 om 12:11. (→‎Londen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan Moedwil, pseudoniem van Fernand Geersens (Borgerhout, 21 oktober 1895 - Elsene, 9 februari 1959) was in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog de stem van Radio België, de zender van de Belgische Nationale Radio-Omroep (BNRO) die van uit Londen opereerde.

Geersens was hoofdredacteur van Boek en Kunst en sedert 1930 professor aan de Nationale Hogere School voor Bouwkunst en Sierkunsten. Hij was vooral actief in liberale organisaties en was voorzitter van de Liberale Vlaamschen Bond. Sedert 1936 was Geersens in dienst bij het NIR in de afdeling uitgaven en was dus niet rechtstreeks betrokken bij de berichtgeving.

Londen

Radio België - Radio Belgique was een Belgisch regeringsinitiatief, maar stond volledig onder de controle van de BBC. De zender werd opgericht om de bevolking op het thuisfront moed in te spreken, meer dan het echt nieuws verschafte. De uitzendingen waren naast België ook bestemd voor Belgisch-Congo. Victor de Laveleye was zijn tegenhanger en verzorgde de nieuwsbulletins voor het Franstalig gedeelte van het land.

De eerste uitzendingen van het vanuit Londen startten op 28 september 1940 en de laatste waren op 16 september 1944, het moment dat vele steden in Vlaanderen en België reeds waren bevrijd. Tijdens de bezetting was het natuurlijk verboden naar de programma's de luisteren.

Meestal gebeurde dit in een afgelegen of gecontroleerde plaats, waar men de berichten - met vooral veel storing – met het oor op het toestel beluisterde. Volgens getuigen uit die periode werden er ook mededelingen in codetaal gesproken, alleen verstaanbaar voor de juiste bestemmelingen. Steeds besloot Moedwil met dezelfde slagzin die decennia later nog altijd in het collectief geheugen bewaard is gebleven: “Wij doen ons best, zonder er op te boffen, toch krijgen we ze wel, de moffen!”.

Na de oorlog werd Jan Moedwil benoemd tot Officier van de Leopoldsorde in België, tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau in Nederland en tot Honorary Officer of the Civil Division of the Most Excellent Order of the British Empire. Die hij kreeg als erkenning voor zijn bijdrage tijdens de bezetting.

Externe link