Jan Pieter van Baurscheidt de Oudere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jan Pieter van Baurscheidt de Oudere (ook: van Baurscheit) (Wormersdorf, 8 december 1669 - Antwerpen, 10 mei 1728) was een Zuid-Nederlands beeldhouwer en architect.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Van Baurscheidt werd geboren in Wormersdorf, gelegen in het hertogdom Gulik, als achtste kind van Mathias von Baurscheidt, die schepen en burgemeester was van het dorp, en zijn tweede vrouw Gertrud Balckx. Hij kreeg een opleiding als timmerman en kwam op jonge leeftijd naar Antwerpen. In 1691 ging hij in de leer bij beeldhouwer Pieter Scheemaeckers. Nadat hij beslist had om zich definitief in de stad te vestigen werd Van Baurscheidt in 1694 als meester ingeschreven in de Antwerpse Sint-Lucasgilde.

In 1695 huwde Van Baurscheidt met Catharina Boets, een dochter van een schilderijenhandelaar. Haar broers waren beiden kunstschilder. Uit het huwelijk werden drie kinderen geboren, twee dochters en een zoon Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge die vooral naam maakte als architect. Zijn vrouw stierf echter kort na de geboorte van zijn zoon. Van Baurscheidt hertrouwde in 1704 met Isabella de Coninck die hem nog drie kinderen schonk.

Van Baurscheidt wist zich als buitenlander snel te integreren in de stad en het kunstenaarsmilieu. In 1709 werd hij benoemd tot waardijn van de Munt van Brabant. Omstreeks 1715 verkreeg hij de titel beeldhouwer en architect van de koning.

Van Baurscheidt stierf in 1728 in het Reuzenhuys dat in die tijd in het bezit was van de Mechelse commanderij van Pitzemburg die deel uitmaakte van de Duitse Orde. Hij werd begraven in de Sint-Walburgiskerk.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

De preekstoel in de Sint-Carolus Borromeuskerk, Antwerpen

Zijn werken kenmerken zich als overgang tussen late barok en classicisme. Zijn specialiteit was het ontwerpen van portretbusten, maar hij was zeer veelzijdig en ontwierp zelfs meubilair voor de Antwerpse Sint-Carolus Borromeuskerk nadat het interieur ervan door brand was verwoest. Een selectie van zijn werken:

Een aantal beelden bevinden zich in musea zoals de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel en het Victoria and Albert Museum in Londen.


Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • A.JANSEN en CH.VAN HERCK, J.P. van Baurscheit I en II, Antwerpsche beeldhouwers uit de 18e eeuw in het Jaarboek 1942 van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van Antwerpen, p. 102-106.
  • R. SIRJACOBS, Antwerpen Sint-Pauluskerk en Schatkamer. Vijftig hoogtepunten, Antwerpen, 2008.
  • R. SIRJACOBS, Sint-Pauluskerk Antwerpen. Historische Gids, Antwerpen, 1989 (tweede volledig herwerkte druk 2001).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]