Naar inhoud springen

Jan Pijnenburg (drummer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Pijnenburg
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jan Pijnenburg
Geboren 29 december 1955
Geboorteplaats Vught
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep drummer
Act(s) Doe Maar
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jan Pijnenburg (Vught, 29 december 1955) is een Nederlandse drummer. Hij werd bekend als drummer van de zeer populaire Nederlandse popgroep Doe Maar.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de havo en een studie grafische vormgeving (die hij niet heeft afgemaakt) heeft hij de opleiding Popdocent aan het conservatorium Rotterdam voltooid. Hij volgde in de band Lucifer Henny Huisman op als drummer en speelde later nog bij vele bands, onder andere Hollander, Sweet d'Buster en Long Tall Ernie and the Shakers. Vlak voor zijn toetreden tot Doe Maar (als vervanger van René van Collem) toerde hij door Duitsland met de rockband Die Gebrüder Engel.

Hij had slechts één optreden met Doe Maar gedaan toen hij op weg naar een tweede optreden, in april 1982, een zwaar auto-ongeluk kreeg. Na het ongeluk volgde een revalidatieperiode van ruim een half jaar. Zijn voorganger bij Doe Maar, Van Collem, nam in die periode weer plaats op de drumkruk bij de band.

De line-up van Doe Maar met Pijnenburg wordt als het meest succesvol gezien, waarbij eigenlijk tekort wordt gedaan aan de twee eerdere Doe Maar-drummers, Carel Copier en René van Collem.

Het eerder opgenomen maar in maart 1983 uitgebrachte album 4US (Virus) is nog ingespeeld door Van Collem. Pijnenburg is wel te horen als drummer op het in november 1983 uitgebrachte album Lijf Aan Lijf (liveopnames uit juni 1983) en het studio-album Klaar, dat in 2000 verscheen ten tijde van de Doe Maar-reünie (maar door een blessure, moest ook hier René van Collem bijspringen en een aantal nummers indrummen).

Nadat Doe Maar op 14 april 1984 stopte, drumde Pijnenburg bij verschillende bands waaronder The Magnificent 7 en het gereïncarneerde Shocking Blue. Hij werkte in The Magnificent 7 samen met ex-Doe Maar-collega Henny Vrienten. Op Vrientens solo-album Mijn Hart Slaapt Nooit uit 1992 speelde Pijnenburg enkele nummers als drummer.

Na de Doe Maar-reünie in 2000, met een nieuw studio-album Klaar en 16 uitverkochte concerten in de Rotterdamse Ahoy' volgde in 2008 een reeks succesvolle concerten in De Kuip in Rotterdam. Pijnenburg woont in het binnenland van Spanje waar hij een muziekstudio heeft en regelmatig speelt en optreedt met Spaanse en Nederlandse muzikanten. Pijnenburg is getrouwd met journaliste Angeline van den Berg.