Jan Sanders van Hemessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Sanders van Hemessen
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Geboren ca. 1500, Hemiksem ( Hertogdom Brabant) Flag of the Low Countries.svg Habsburgse Nederlanden
Overleden ca. 1566, Antwerpen ( Hertogdom Brabant) Flag of the Low Countries.svg Habsburgse Nederlanden
Beroep(en) Kunstschilder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
De goudweegster

Jan Sanders van Hemessen (Hemiksem, ca. 1500 - Antwerpen?, ca. 1566) was een Brabants kunstschilder. Hij was de vader van de schilderes Catharina van Hemessen.

Van Hemessen was een leerling van Hendrik van Cleve. In 1524 werd hij vrijmeester van het schildersgilde in Antwerpen en in 1548 werd hij decaan van het plaatselijke Sint-Lucasgilde. Alhoewel Carel van Mander in 1604 stelde dat de schilder in 1551 naar Haarlem verhuisde omwille van zijn religieuze overtuiging, is er een document uit 1579 dat melding maakt van een onwettige zoon Peter, dan 24 jaar oud. Dit bewijst dat de schilder in 1555 nog In Antwerpen aanwezig was.

Jan Sanders van Hemessen vervaardigde religieuze taferelen, genrestukken en (satirische) portretten. Zijn werken behoren tot het maniërisme van de renaissance-schilderkunst. Een kenmerkend aspect van een aantal van zijn werken wordt gevormd door de ruwe en intense gelaatsuitdrukkingen. Hij werd beïnvloed door onder meer Quinten Matsijs.

Tot zijn godsdienstige stukken behoren onder meer De kruisafneming (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel), De Heilige Familie (Krakow), De roeping van Mattheus (Wenen), Judith (1540, Art Institute of Chicago). Tot de genrestukken kunnen worden gerekend De keisnijding (ca. 1555, Museo del Prado, Madrid), De verloren zoon (1536, Brussel) en De goudweegster (Gemäldegalerie, Berlijn).

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]