Jan Segers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Segers
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jan Baptist Segers
Geboren januari 1929
Land Vlag van België België
Werk
Genre(s) HaFaBramuziek
Beroep componist, muziekpedagoog, dirigent, klarinettist, saxofonist, redacteur
Instrument(en) klarinet, saxofoon
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jan Baptist Segers (Mechelen, januari 1929) is een Belgisch componist, muziekpedagoog dirigent, klarinettist, saxofonist en redacteur.

Levensloop[bewerken]

Segers studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen en behaalde eerste prijzen voor solfège en klarinet, aan het Koninklijk Conservatorium Luik, waar hij een eerste prijs harmonieleer behaalde en aan het Koninklijke Muziek-Conservatorium te Brussel waar hij eerste prijzen voor saxofoon, contrapunt en fuga behaalde.

In 1960 werd hij directeur van de stedelijke muziek-academie in Willebroek. In hetzelfde jaar werd hij dirigent van de Koninklijke Fanfare Concordia, Tisselt en bleef in deze functie tot 1980. Met dit amateur-fanfareorkest maakte hij een langspeelplaat opname.

Hij maakt ook carrière in het leger, want van juli 1964 tot oktober 1965 is hij dirigent-kapelmeester van het Eerste Korps. Hij verlaat het leger echter, om vanaf 1964 eerste muziekregisseur bij de BRT-radio te worden. In 1980 wordt hij tot diensthoofd bevorderd. Voor een korte tijd was hij ook dirigent van het BRT-kamerorkest.

Sinds 1969 was hij daarnaast artistiek adviseur bij plaatopnamen van het Belgische ministerie van Nederlandse cultuur, een functie die hij ook bij enkele platenlabels vervult. In 1978 wordt hij benoemd tot docent voor directie voor harmonie- en fanfareorkesten aan het Koninklijke Muziek-Conservatorium te Brussel.

Ook in het amateuristische muziekbeoefening is hij als dirigent en jurylid op nationale en internationale wedstrijden veel gevragd. Met zijn composities, meestal opdrachtcomposities, heeft hij vele compositiewedstrijden gewonnen.

Composities[bewerken]

Werken voor orkest[bewerken]

 • 1976 Sonate, voor contrabas en kamerorkest
 • 1977 Dragon Flies, voor contrabas en orkest
 • Five Drawings, voor vier hoorns, slagwerk en strijkers

Werken voor harmonie- en fanfareorkest en brassband[bewerken]

Werken voor kamermuziek[bewerken]

 • 1978 Study, voor hoorn en (geprepareerde) geluidsband
 • Study, voor hoorn en piano
 • Reading, voor slagwerk en piano
 • Three pieces for..., voor altsaxofoon of tenorsaxofoon en piano
  1. Repeating
  2. Dorian
  3. Changing

Bibliografie[bewerken]

 • Marcel Mattheessens: Podium '80 - kleine geïllustreerde bibliografie van de Belgische componisten werkzaam op het gebied van de blaasmuziek, Socialistisch Centrum voor Amateuristische Kunstbeoefening (SOCAK), 1982.
 • Francis Pieters: Van trompetsignaal tot muziekkapel - anderhalve eeuw militaire muziek in België, Kortrijk, VZW Muziek Centrum, 1981, 224 p.,
 • Gweeny Vermote, Christel Baeten: Harmonies, fanfares en brassbands in de provincie Antwerpen, Gent: Snoeck-Ducaju & Zoon, 1992, 248 p., ISBN 90-5349-030-2
 • Wolfgang Suppan, Armin Suppan: Das Neue Lexikon des Blasmusikwesens, 4. Auflage, Freiburg-Tiengen, Blasmusikverlag Schulz GmbH, 1994, ISBN 3-923058-07-1