Jan Smeets (Pinkpop)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Smeets
Jan Smeets tijdens Pinkpop 2008
Jan Smeets tijdens Pinkpop 2008
Algemene informatie
Bijnaam Mr. Pinkpop
Geboren 26 januari 1945
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1969-heden
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jan Smeets (Einighausen, 26 januari 1945) is directeur en een van de oprichters van het popfestival Pinkpop.[1]

Smeets werkte bij jongerencentrum Berchmans in Maastricht. Met onder anderen Hans van Beers van jongerencentrum Donkiesjot in Sittard organiseerde hij in 1970 het eerste Pinkpop-festival in Geleen, toen nog een eendagsfestival op tweede Pinksterdag.[1] Smeets werd directeur van Buro Pinkpop, de organisator van het festival, en bouwde Pinkpop in de loop der jaren uit tot een meerdaags jaarlijks festival met tienduizenden bezoekers. Vanaf 1986 werd samengewerkt met organisator Mojo Concerts. Behalve directeur en organisator is Smeets jaarlijks ook een van de presentatoren van het festival.

Pinkpop is anno 2013 het oudste nog bestaande openluchtfestival ter wereld. Van 2007 t/m 2013 werd tevens het eendaagse Pinkpop Classic georganiseerd.

Naast zijn activiteiten voor Pinkpop was Smeets lid van de Limburgse Provinciale Staten voor de Partij van de Arbeid. Bij het 30-jarig jubileum van Pinkpop kreeg hij een koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau en daarna nog diverse onderscheidingen zoals een Buma Gouden Harp 2018. Op 25 april 2019 werd hij bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Smeets is ook al jaren manager van de Vlaamse komiek Urbanus.