Jan Smit (zanger)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Smit
Jan Smit met een TMF Award. (Award gecensureerd wegens auteursrecht)
Jan Smit met een TMF Award.
(Award gecensureerd wegens auteursrecht)
Algemene informatie
Volledige naam Johannes Hendricus Maria Smit
Geboren Volendam, 31 december 1985
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1996 - heden
Genre(s) Nederlandstalig
Palingsound
Schlager
Beroep Zanger
Presentator
Label(s) Mercury, Dureco, Artist & Company
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Johannes Hendricus Maria (Jan) Smit (Volendam, 31 december 1985) is een Nederlandse zanger, televisiepresentator en acteur. Smit zingt Nederlandstalige liedjes die vallen onder het genre dat bekendstaat als palingsound. Sinds 1999 zet Smit zich naast zijn zangcarrière ook in als ambassadeur van SOS-Kinderdorpen.

Levensloop[bewerken]

1996-2004: succes als Jantje Smit[bewerken]

Jantje Smit zong vier jaar bij het Volendammer jongenskoor De zangertjes van Volendam. Hij werd op tienjarige leeftijd ontdekt, toen de Volendamse band BZN een duet op wilde nemen met jong plaatselijk talent en zangeres Carola Smit (geen familie). Jantje werd hiervoor uitgekozen en het nummer Mama werd vervolgens een groot succes. Naar aanleiding hiervan mocht hij een solosingle opnemen, geproduceerd door drie BZN-leden. De single Ik zing dit lied voor jou alleen kwam op nummer één binnen in de Nederlandse hitparades. In de twee volgende jaren scoorde Jantje Smit nog vijf hits, waaronder Pappie, waar blijf je nou. Alle nummers werden geschreven door de BZN-leden Jan Keizer, Jack Veerman en Jan Tuijp.

Buiten Nederland was Smit ook succesvol in België, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Hij trad enige tijd op in Duitsland vanwege de ruimere arbeidstijdenwetgeving: in Nederland mogen kinderen bij wet slechts enkele malen per jaar optreden. In Duitsland bracht hij tien Duitstalige albums uit. In 2001 ontving Smit met BZN en zijn producers de exportprijs, als best verkopende Nederlandse act in het buitenland.

2005: comeback als Jan Smit[bewerken]

Het dagelijks leven van Jan Smit was in 2005 vanaf 25 maart te volgen in de realitysoap Gewoon Jan Smit. Dit programma werd later dat jaar bekroond met de Gouden Televizier-Ring.[1] Met Belle Pérez presenteerde hij ook voor de TROS het programma TROS Muziekfeest op het Plein. Als de nacht verdwijnt is een bewerking van Le soleil van Anny Schilder uit 1990, geschreven door Cees Tol en Thomas Tol. De populariteit van Smit steeg enorm en hij scoorde hit na hit, te beginnen met Laura, die de eerste plaats van de Single Top 100 behaalde.

Op 15 maart 2006 kreeg Jan Smit de Edison Award uitgereikt in de Amsterdamse Melkweg als Beste Zanger Nationaal voor zijn album Jansmit.com. Op 8 september 2006 startte een tweede serie van Gewoon Jan Smit. In deze reeks werd meer dan in de eerste reeks aandacht aan de omgeving van de zanger besteed.

In 2006 scoorde Jan Smit zijn derde en vierde nummer 1-hit in de Nederlandse hitparades. Als de morgen is gekomen stond in september 6 weken op 1 en in december bereikte ook Cupido de eerste plaats.

Vanaf september 2006 heeft winkelketen C&A een kledinglijn in het assortiment opgenomen die genoemd is naar Jan Smit. De collectie heet J-style. Smit heeft zijn persoonlijke voorkeur aangegeven, op basis van dat advies heeft C&A kleding gemaakt.[2]

In 2007 had Smit een vijfde nummer 1-hit: Op weg naar geluk. Vanaf eind september 2007 was Smit weer op televisie met een realitysoap, Jan Smit, de zomer voorbij.

In het najaar van 2007 verscheen er een nieuwe single van Jan Smit, Dan volg je haar benen. De single bereikte in november de eerste plaats in de hitlijsten en was voor Smit zijn zesde nummer 1-hit in Nederland. Op de single staat tevens Calypso, een duet met de Amerikaanse zanger John Denver. In 2008 begon Smit vervolgens aan een grote tour door Nederland genaamd Jan Smit komt naar je toe.

Stemproblemen in 2007[bewerken]

Medio oktober werd bekendgemaakt dat Smit tot eind november zijn stem niet meer mocht gebruiken. Er was een knobbeltje op zijn stembanden gevonden. Alle optredens werden tot 29 november afgezegd.[3] Hierdoor miste Smit optredens bij Symphonica in Rosso en de TMF Awards, maar mocht hier wel de prijs voor beste Nederlandse popact ophalen. Vanaf november van dat jaar kon Smit wegens een operatie een half jaar niet meer zingen. Presentatiewerk voor de TROS en zijn nieuwe album moesten daardoor wachten.[4] De tournee Jan Smit komt naar je toe werd ook verschoven.

In november 2007 werd voor de operatie een eenmalig televisieprogramma over Smits stemproblemen uitgezonden.

Na acht maanden afwezigheid maakte Smit zijn comeback tijdens het Museumpleinconcert op Koninginnedag 2008.

2008-2015: rentree[bewerken]

Op 14 juli 2008 kwam zijn single Stilte in de storm vanuit het niets op de eerste plaats van de Single Top 100 terecht. Het was zijn zevende nummer 1-notering. In het najaar van 2008 was hij te zien in een nieuw seizoen van Jan Smit, de zomer voorbij en was hij teamcaptain in het programma Te leuk om waar te zijn. Op 8 november 2008 werd Als je lacht zijn 8e nummer 1-hit in Nederland. Op 28 februari 2009 was Je naam in de sterren zijn 9e hit die op nummer 1 in de Single Top 100 binnenkwam.

Waar het in Nederland alleen maar beter lijkt te gaan, loopt het succes in Duitsland juist terug. De reden ligt volgens Smit aan het feit dat men in Duitsland "echte schlagers of popmuziek" wil horen en Smit daar tussenin zit "en dat slaat niet aan". Inmiddels is Smit ook gestopt met het presenteren van televisieprogramma's.[5] In juli 2009 verscheen er een duet met de Surinaamse zanger Damaru, Mi rowsu (Tuintje in mijn hart) , uitgebracht voor SOS-Kinderdorpen, dat zowel in Suriname als in Nederland de nummer 1-positie bereikte.

Op 3 september 2009 presenteerde Smit voor de Tros de eerste aflevering van het programma Ik weet wat jij deed. Daarnaast begon op 20 september 2009 het 3de seizoen van Jan Smit, de zomer voorbij, dit keer werd de serie in Italië opgenomen. Leef nu het kan kwam op 6 maart 2010 nieuw binnen op de eerste plaats van de hitlijst. Smit is na The Beatles en Marco Borsato de artiest die in Nederland het langst op nr. 1 heeft gestaan in de geschiedenis van de wekelijkse hitparade (1960-heden). Smit werd in april 2010 gekozen tot Nederlandse mascotte voor Amarula. Hij lostte hiermee Frans Bauer af, die in 2009 tot mascotte gekozen werd. De single Terug in de tijd van zijn album Leef, kwam op 19 juni 2010 de hitparade binnen en bereikte een week later op de 2e plaats zijn hoogste positie. De opvolger Zie wel hoe ik thuiskom kwam op 25 september 2010 op de eerste positie in de mega single top 100 binnen [6]. Op 15 januari 2011 stond Niemand zo trots als wij eveneens in de eerste week op nummer 1. Op 30 september 2011 verscheen Hou je dan nog steeds van mij als single en een maand later de verzamelaar 15 jaar hits. Na een week bereikte Smit opnieuw de hoogste positie van de Top 100 met de single. In het RTL-4-programma Koffietijd ontving hij op deze dag een gouden plaat voor de verkoop van 10.000 exemplaren.[7] Ongeveer tegelijkertijd bracht Eddy Veerman een biografie uit, getiteld Het geheim van de Smit.

In 2012 werd het 15-jarig jubileum van Jan Smit groots gevierd. In augustus verscheen het album “Vrienden”, dat bekroond werd met een platina plaat. Ook had Jan drie nummer één hits in 2012: 1. “Echte Vrienden”, zijn duet met Gerard Joling, 2. het nummer “Altijd Daar” en 3. "Sla Je Armen Om Me Heen" (met Roos van Erkel). In oktober 2012 vierde Jan zijn 15 jarig jubileum met een vijftal concerten in Ahoy Rotterdam m.m.v. Gerard Joling, Yes-R, Carola Smit en Damaru. In 2012 verscheen ook een biografie over het leven van Jan Smit. Eind 2012 speelde hij de hoofdrol in de film Het Bombardement. De film werd al op de dag van de première volledig door critici en bezoekers gekraakt en de grond in geschreven (waarbij Smits acteerdebuut "nog wel de minste zorg van de hele film was"), maar doordat meer dan honderdduizend mensen de film in de bioscoop bezochten werd deze toch bekroond met de gouden filmstatus.

Eind februari 2013 verscheen de dvd en de dubbel cd met dvd Live in Ahoy, het Jubileumconcert 2012 Op 17 maart 2013 was Jan na zeven jaren weer op de Duitse televisie te zien. In het ARD programma Das Frühlingsfest der 100.000 Blüten presenteerde Smit zijn single Bleiben wie du Bist. Na het tv-optreden was de single 48 uur lang gratis te downloaden. Na zes minuten was de site al onbereikbaar.

In 2012 startte hij samen met zijn manager Jaap Buijs het platenlabel Vosound Records. Naast Smit zelf zijn aan het label zijn zus Monique Smit, Tim Douwsma en Gerard Joling muzikaal verbonden.[8][9][10][11]

Meer dan 70 liedjes van Jan Smit kwamen in de Volendammer Top 1000 terecht, een hitlijst die in 2013 werd samengesteld door een groot aantal lokale radio- en televisiestations in Noord-Holland.

In de nieuwe serie van Flikken Maastricht, heeft Jan een rol gespeeld.

In 2015 overleed Jaap Buijs. Om die reden doet Jan dat jaar niet mee met De zomer voorbij en wordt de presentatie van het Sterren.nl Muziekfeest op het plein in Heerenveen(uitgezonden op 14 en 18 augustus) overgenomen door Frans Duijts, aangezien deze aflevering werd opgenomen in de week waarin Jaap Buijs overleed en Jan Smit het niet gepast vond om op een plein vol hossende mensen te staan. In november 2015 verscheen een nieuw kerstalbum van Smit. Het album getiteld ‘Kerst Voor Iedereen’ bevat acht kerstklassiekers en vier nieuwe kerstnummers.

2016-heden: KLUBBB3[bewerken]

Voor de derde keer probeert Smit de Duitse markt zijn carrière nieuw leven in te blazen. Dit laatste project van Buijs is dan ook zijn idee toen hij in de zomer 2015 bedacht om met de Duitser Florian Silbereisen en Vlaming Christoff De Bolle op te treden als schlagergroep Klubbb3.

Privéleven[bewerken]

Smit heeft twee zussen, van wie er één, Monique, net als haar broer Nederlandstalige nummers zingt.

Hij had van 2007 tot en met 2009 een relatie met actrice en presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen.[12] Met Cabau van Kasbergen woonde hij ook enkele maanden samen. Sinds 2009 is Smit samen met de Volendamse Liza Plat. De twee trouwden op 11 november 2011 op het eiland Sint Maarten.[13] Smit en Plat hebben samen een dochter en een zoon.

Trivia[bewerken]

  • Zanger Jan Keizer van BZN is een achterneef van de moeder van Jan Smit.
  • Voetballer Klaas Smit (overleden in 2008) is een oudoom van Jan Smit.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Ik zing dit lied voor jou alleen 1997 10-05-1997 1(5wk) 41 als Jantje Smit / 2x Platina
Kerstmis met Jantje Smit 1997 29-11-1997 4 7 als Jantje Smit / Goud
Het land van mijn dromen 1998 30-05-1998 2 22 als Jantje Smit / Goud
Jantje Smit 1999 01-05-1999 7 15 als Jantje Smit
2000 2000 03-06-2000 32 7
Zing en lach 2001 06-10-2001 33 8
Zonder jou 2002 21-09-2002 40 8
Op eigen benen 2003 04-10-2003 45 15
Jansmit.com 22-04-2005 30-04-2005 1(3wk) 106 3x Platina
Op weg naar geluk 15-09-2006 23-09-2006 1(7wk) 101 3x Platina / Best verkochte album van het jaar 2006
Stilte in de storm 29-08-2008 06-09-2008 1(2wk) 61 3x Platina
Live '09 - Jan Smit komt naar je toe tour 08/09 01-05-2009 09-05-2009 5 20 Livealbum / Platina
Leef 26-03-2010 03-04-2010 1(1wk) 58 Platina
15 Jaar hits 28-10-2011 05-11-2011 3 55 Verzamelalbum
Vrienden 10-08-2012 18-08-2012 1(4wk) 42 Goud
Live in Ahoy - Jubileumconcert 2012 28-02-2013 02-03-2013 1(2wk) 15 Livealbum
Ich bin da 28-06-2013 06-07-2013 13 6 Duitstalig album
Unplugged - De rockfield sessies 25-10-2013 26-10-2013 1(1wk) 26 Goud
Jij & ik 22-08-2014 30-08-2014 1(3wk) 24* Goud
Recht uit m'n hart - ballades 2015 07-02-2015 1(2wk) 2*
Kerst Voor Iedereen 06-11-2015 15-11-2015 4 1* Platina
Album met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 200 albums
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Ik zing dit lied voor jou alleen 1997 17-05-1997 1(2wk) 22 als Jantje Smit
Kerstmis met Jantje Smit 1997 06-12-1997 18 8 als Jantje Smit
Het land van mijn dromen 1998 13-06-1998 31 7 als Jantje Smit
Jantje Smit 1999 15-05-1999 44 2 als Jantje Smit
Jansmit.com 2005 07-05-2005 22 50
Op weg naar geluk 2006 23-09-2006 12 51 Goud
Stilte in de storm 2008 06-09-2008 5 20 Goud
Live '09 - Jan Smit komt naar je toe tour 08/09 2009 16-05-2009 46 12 Livealbum
Leef 2010 03-04-2010 25 10
15 Jaar hits 2011 05-11-2011 7 92* Verzamelalbum / Platina
Vrienden 2012 18-08-2012 1(1wk) 51 Goud
Live in Ahoy - Jubileum concert 2012 2013 09-03-2013 14 40 Livealbum
Ich bin da 2013 06-07-2013 64 14 Duitstalig album
Unplugged - De rockfield sessie 2013 02-11-2013 13 14
Jij & ik 2014 30-08-2014 7 28
Recht uit mijn hart - ballades 2015 07-02-2015 12 14*

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Mama 1996 23-11-1996 12 7 als Jantje Smit / met BZN /
Nr. 12 in de Single Top 100
Ik zing dit lied voor jou alleen 1997 12-04-1997 1(7wk) 15 als Jantje Smit /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Platina
Pappie, waar blijf je nou? 1997 21-06-1997 9 5 als Jantje Smit /
Nr. 25 in de Single Top 100
Ave Maria 1997 15-11-1997 13 8 als Jantje Smit /
Nr. 24 in de Single Top 100
Het land van mijn dromen 1998 11-04-1998 11 9 als Jantje Smit /
Nr. 10 in de Single Top 100
O sole mio 1998 13-06-1998 28 3 als Jantje Smit
Eens zit het leven je weer mee 1999 20-03-1999 tip4 - als Jantje Smit /
Nr. 62 in de Single Top 100
Puik idee ballade 1999 03-07-1999 18 4 als Jantje Smit / met Normaal /
Nr. 14 in de Single Top 100
Zing en lach en leef je uit 09-2001 - Nr. 76 in de Single Top 100
Op eigen benen 2003 - Nr. 53 in de Single Top 100
Als de nacht verdwijnt (live) 2004 - Nr. 48 in de Single Top 100
Als je iets kan doen 06-01-2005 15-01-2005 1(4wk) 9 Als onderdeel van Artiesten voor Azië /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Vrienden voor het leven / Als de nacht verdwijnt (live) 2005 02-04-2005 16 18 Nr. 5 in de Single Top 100
Boom boom bailando 2005 02-07-2005 23 4 Nr. 9 in de Single Top 100
Laura 15-10-2005 15-10-2005 7 16 Nr. 1 in de Single Top 100
Kerst voor iedereen 2005 - met Bridget Maasland
Hoe kan ik van je dromen? 2006 11-03-2006 24 5 Nr. 4 in de Single Top 100
Als de morgen is gekomen 25-08-2006 02-09-2006 1(5wk) 16 Nr. 1 in de Single Top 100
Cupido 17-11-2006 02-12-2006 1(5wk) 9 Nr. 1 in de Single Top 100
Op weg naar geluk 26-03-2007 07-04-2007 1(1wk) 6 Nr. 1 in de Single Top 100
Dan volg je haar benen / Calypso 26-10-2007 03-11-2007 1(4wk) 14 Calypso met John Denver /
Nr. 1 in de Single Top 100
Stilte in de storm 11-07-2008 19-07-2008 2 11 uit De Brief voor de Koning /
Nr. 1 in de Single Top 100
Als je lacht 31-10-2008 08-11-2008 3 8 Nr. 1 in de Single Top 100
Je naam in de sterren 20-02-2009 07-03-2009 11 6 Nr. 1 in de Single Top 100
Mi rowsu (Tuintje in mijn hart) 24-07-2009 08-08-2009 1(3wk) 18 met Damaru /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Platina
Leef nu het kan 26-02-2010 06-03-2010 5 11 Nr. 1 in de Single Top 100
Terug in de tijd 2010 03-07-2010 34 3 Nr. 2 in de Single Top 100
Zie wel hoe ik thuis kom 2010 09-10-2010 33 2 Nr. 1 in de Single Top 100
Niemand zo trots als wij 07-01-2011 22-01-2011 19 5 Nr. 1 in de Single Top 100 / Platina
Hou je dan nog steeds van mij 30-09-2011 15-10-2011 34 3 Nr. 1 in de Single Top 100 / Goud
Dromen 16-01-2012 14-01-2012 tip2 - Nr. 2 in de Single Top 100
Echte vrienden 24-05-2012 09-06-2012 10 8 met Gerard Joling /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Platina
Altijd daar 19-08-2012 15-09-2012 28 6 Nr. 1 in de Single Top 100
Sla je armen om me heen 18-10-2012 03-11-2012 16 6 met Roos van Erkel / Soundtrack Het Bombardement /
Nr. 1 in de Single Top 100
Hoop, liefde en vertrouwen 2013 23-02-2013 tip2 - Nr. 1 in de Single Top 100
Leeg om je heen [2013] / To all the girls I've loved before 2013 12-10-2013 tip1 - met Julio Iglesias /
Nr. 35 in de Single Top 100
Nederland wordt kampioen! 2014 24-05-2014 tip4 - met Johnny de Mol /
Nr. 1 in de Single Top 100
Jij & ik 08-08-2014 30-08-2014 22 5 Nr. 1 in de Single Top 100 / Goud
Handen omhoog (Remix) 03-10-2014 11-10-2014 26 3 met Kraantje Pappie /
Nr. 1 in de Single Top 100
Kerstmis vier je samen 2014 13-12-2014 tip25 - als onderdeel van Eenmaal Voor Allen /
Nr. 68 in de Single Top 100
Recht uit m'n hart 2015 07-02-2015 tip2 - Nr. 1 in de Single Top 100
Kleine superster 01-05-2015 02-05-2015 tip11 - Nr. 3 in de Single Top 100
Kerstmis begon daar in die nacht 2015 -
De hoeken van de kamer 20-03-2016 -
Als je er niet bij bent 20-04-2016 -
Single met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Ik zing dit lied voor jou alleen 1997 10-05-1997 1(2wk) 21 als Jantje Smit /
Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Pappie, waar blijf je nou? 1997 09-08-1997 40 3 als Jantje Smit
Ave Maria 1997 15-11-1997 35 10 als Jantje Smit
Het land van mijn dromen 1998 16-05-1998 46 1 als Jantje Smit
Laura 2005 03-12-2005 9 11 Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
Boom boom bailando 2006 08-07-2006 24 5
Hoe kan ik van je dromen 2006 01-04-2006 tip10 -
Als de morgen is gekomen 2006 09-09-2006 tip16 -
Cupido 2007 31-03-2007 36 3
Mi rowsu (Tuintje in mijn hart) 2009 29-08-2009 tip15 - met Damaru
Niemand zo trots als wij 2011 29-01-2011 28 2
Hou je dan nog steeds van mij 2011 29-10-2011 44 1
Dromen 2012 11-02-2012 tip75 -
Zingen lachen dansen 2012 18-08-2012 23 5 met De Romeo's /
Nr. 10 in de Radio 2 Top 30
Sla je armen om me heen 2012 03-11-2012 tip77 - met Roos van Erkel / Soundtrack Het Bombardement
Hoop, liefde en vertrouwen 2012 02-03-2013 tip72 -
Leeg om je heen 2012 26-10-2013 tip77 -
Jij & ik 08-08-2014 16-08-2014 tip14

]]

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15
Als de morgen is gekomen - - - - - - - 1855 131 725 316 526 632 985 1155 1328 1752
Als je lacht - - - - - - - - - - - - 1690 - - - -
Cupido - - - - - - - - - - 1413 - 1708 - - - -
Dan volg je haar benen - - - - - - - - - - 1056 - 1817 - - - -
Ik zing dit lied voor jou alleen - - - - - - - - 1304 - - - 1930 - - - -
Laura - - - - - - - - - - 409 759 672 1154 1303 1514 1788
Stilte in de storm - - - - - - - - - - - 1706 1545 - - - -
Vrienden voor het leven - - - - - - - - 414 1706 778 1364 1149 1859 1916 - -

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Onderweg 2003-2004 2004 29-05-2004 3 31
Op de bühne - live 2005 08-10-2005 2 114
Live '09 - Jan Smit komt naar je toe tour 08/09 2009 09-05-2009 1(6wk) 51
Live in Ahoy - Jubileum concert 2012 2013 02-03-2013 1(1wk) 41

Filmografie[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)
Voorganger:
Cornald Maas en Daniël Dekker
Nederlands commentator Eurovisiesongfestival
2011-presenteren
(met Daniël Dekker)
Opvolger:
zittende