Jan Verheyen (filmregisseur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Verheyen
Jan Verheyen (2012 foto: Filip Naudts)
Jan Verheyen (2012 foto: Filip Naudts)
Geboren Temse, 18 maart 1963
Geboorteland Vlag van België België
Beroep Filmregisseur, presentator, programmadirecteur VTM (2003-2005).
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jan Jozef Verheyen (Temse, 18 maart 1963) is een Belgisch filmregisseur, televisieregisseur, presentator en mediafiguur. Zijn bekendste films zijn Alles moet weg (1996), de Team Spirit-reeks (2000) (2003), Vermist (2007) en Dossier K. (2009). Hij staat verder bekend om zijn voorliefde voor B-films, waar hij jaarlijks het festival Nacht van de Wansmaak rond organiseert. Van 2003 tot 2005 was hij programmadirecteur bij VTM.

Biografie[bewerken]

Verheyen ging in het Sint-Jozef-Klein-Seminarie naar school. Toen al was hij erg creatief en lanceerde hij het klaskrantje "'t Plezierke". Van jongs af aan was Jan Verheyen al een filmfanaat. Hij schreef jarenlang een maandelijkse filmcolumn in Teek! Filmmagazine van uitgever Gert Van Mol onder het pseudoniem 'Max Rockatansky'. Hij richtte samen met Marc Punt het filmdistributiebedrijf Independent Films op. In 1991 regisseerde hij zijn eerste film Boys. Hij organiseerde verschillende keren De Nacht van de Wansmaak, een filmfestival met trash- en cultfilms. Op TV1 presenteerde hij het praatprogramma Aan tafel.

In 2003 werden Jan Verheyen en Bert Geenen aangesteld als programmadirecteurs van VTM, maar in 2005 nam Verheyen weer ontslag als programmadirecteur, naar eigen zeggen omdat zijn taak volbracht was.

Tussendoor werkt Verheyen ook geregeld mee aan het Canvasprogramma De Rechtvaardige Rechters. In september 2006 was Verheyen voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien, namelijk als deskundoloog bij de Talpa-quiz De slimste. In het najaar van 2009 zat Verheyen weer in de jury van dit programma, zij het ditmaal op RTL 4.

Hij is ook een van de auteurs van het in 2008 verschenen manifest van de Gravensteengroep. In december 2008 ontving Jan Verheyen de erepenning Albert De Cuyper.

Op 28 mei 2010 sprak Jan Verheyen zich uit voor de N-VA. Desgevraagd zei hij: Ik acht de grote politieke partijen verantwoordelijk voor de huidige politieke inertie en wil met mijn stem op 13 juni bij de volgende federale verkiezingen dan ook een signaal uitsturen. Er zijn twee keuzes, ofwel stem je niet ofwel stem je voor een partij die nog niet bezoedeld is door de macht. En dat is voor mij N-VA.

Vanaf september 2012 tot januari 2013 presenteerde hij samen met Christel Van Dyck de zaterdagochtendtalkshow En nu serieus op Radio 2. Hij volgde Luk Alloo op, die het programma sinds 2008 presenteerde. In januari 2014 hernam hij de presentatie van het programma,[1] dat nog liep tot medio dat jaar.

Sinds 2010 werkte Verheyen aan een langspeelfilm Het vonnis waar hij instaat voor zowel de regie als het scenario. De film werd op 23 augustus 2013 vertoond op het filmfestival in Montreal.

In juni 2015 werden onder leiding van Verheyen de opnames aangevat van FC De Kampioenen 2. De film heet "Jubilee General".

Privéleven[bewerken]

Met zangeres Axeela bij de ASAP Awards 2.0

Verheyen is sinds 2002 getrouwd met Lien Willaert met wie hij een dochter heeft. Het gezin woont in het West-Vlaamse gehucht Baliebrugge.[2]

Getroffen door een lokale windhoos op 29 augustus 2015 werd huize Verheyen onbewoonbaar verklaard. Het dak was eraf. [3]

Films[bewerken]

Series[bewerken]

Rollen[bewerken]

Boeken[bewerken]

  • 2011: Alles wat je eigenlijk zou moeten weten over film volgens Jan Verheyen.
  • 2012: Mijn Amerika (bijdrage)

Externe links[bewerken]