Jan Wildschut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Wildschut
Jan Wildschut
Volledige naam Johannes Wilhelmus Wildschut
Geboren 28 november 1913, 's Hertogenbosch
Overleden 31 januari 1945, Kamp Leonberg
Land Vlag van Nederland Nederland

Jan Wildschut ('s Hertogenbosch, 28 november 1913 - Kamp Leonberg, 31 januari 1945) was een Nederlandse verzetsstrijder. Wildschut werkte veel samen met Johannes Post en nam als lid van diens knokploeg deel aan menig overval.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij kwam als onderduiker bij Johannes Post in Nieuwlande terecht en werd een van de eerste leden van de lokale Knokploeg. Post en Wildschut raakten persoonlijk bevriend. Op 7 januari schoot Wildschut in Rijnsburg de Nederlandse jodenjager Willem de Groot dood die op het punt stond een joods meisje te arresteren. Toen hij diens collega Adrianus Biesheuvel wilde neerschieten haperde het pistool. De volgende dag ging hij in Katwijk een rooms-katholieke kerk binnen om te biechten over de moord.[1]

Op 26 juni 1944 kreeg Post het bericht dat Wildschut was gearresteerd na een mislukte overval op een distributiekantoor in Haarlem op 23 juni in opdracht van Post. Toen Wildschut tijdens deze overval wilde ontsnappen werd hij door de Duitsers opgepakt door toedoen van een NSB’er, die zijn fiets voor Wildschut gooide waardoor hij viel. Wildschut werd naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam gebracht.

Het bevrijden van Wildschut was de hoofdreden waarom Post in juli een overval op het het Huis van Bewaring uitvoerde. Dit liep echter volledig mis en Post werd, tezamen met anderen, opgepakt en vrijwel meteen gefusilleerd.

Niet lang hierna is Jan Wildschut naar de bunker in Vught vervoerd. In september 1944 is hij naar Duitsland afgevoerd. Jan Wildschut is op 31 januari 1945 in Kamp Leonberg overleden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jan Wildschut van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.