Jan Willem Brouwers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Willem Brouwers
Jan Willem Brouwers, gravure van Johannes Walter
Jan Willem Brouwers, gravure van Johannes Walter
Hoofdambt pastoor
Religie katholiek
Geboortedatum 1 januari 1831
Geboorteplaats Margraten
Sterfdatum 3 maart 1893
Sterfplaats Maastricht
Spiritueel ambt
Ambt pastoor van Bovenkerk
Periode 1872 - 1893
Portaal  Portaalicoon   Religie
Graf van Jan Willem Brouwers
kerkhof van de Urbanuskerk
kerkhof van de Urbanuskerk
Locatie Bovenkerk
Oorspr. functie priestergraf
Bouw gereed 1893
Bouwstijl neogotisch
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 524280
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Joannes Wilhelmus (Jan Willem) Brouwers (Margraten, 1 januari 1831 - Maastricht, 3 maart 1893) was een Nederlands rooms-katholiek priester en schrijver. Hij studeerde voor priester op de seminaries van Rolduc en Roermond. Daarna was hij van 1854 tot 1863 leraar op Rolduc en van 1863 tot 1872 hoofdredacteur van het dagblad De Tijd.

Urbanuskerk en pastorie in Bovenkerk

Bovenkerk[bewerken]

Brouwers was pastoor in Bovenkerk bij Amstelveen vanaf 1 januari 1872 tot zijn dood in 1893. Onder meer als opdrachtgever van de bouw van de Sint-Urbanuskerk (1875-1888) door de architect Pierre Cuypers speelde Brouwers een rol bij het doorbreken van de neogotische bouwstijl in het westen en noorden van Nederland.

Hij is begraven op het kerkhof bij "zijn" Urbanuskerk. Het monument op dit priestergraf is sinds 2002 beschermd als rijksmonument.

Straatnaam[bewerken]

De gemeente Nieuwer-Amstel eerde Brouwers in 1893 na zijn overlijden met de vernoeming van een Jan Willem Brouwersstraat en Jan Willem Brouwersplein, bij het in 1888 gereedgekomen Concertgebouw. Deze omgeving, met ook het Vondelpark en het Rijksmuseum, behoorde toen nog, evenals Bovenkerk, bij Nieuwer-Amstel. In 1921 werd deze wijk bij de gemeente Amsterdam ingedeeld (Oud-Zuid). In 1988, het jaar dat het Concertgebouw en Concertgebouworkest 100 jaar bestonden, werd het plein door de Amsterdamse gemeenteraad omgedoopt tot Concertgebouwplein. De Jan Willem Brouwersstraat bestaat nog.

Familie[bewerken]

De schrijver Jeroen Brouwers is een verre nazaat. Hij heeft dit beschreven in het verhaal Een beroemde naamgenoot naar aanleiding van de naamswijziging van het Jan Willem Brouwersplein.