Jan Zoetelief Tromp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Zoetelief Tromp
Jan-zoetelief-tromp.jpg
Persoonsgegevens
Geboren Batavia, 13 dec 1872
Overleden Breteuil, 28 sep 1947
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder, tekenaar
Oriënterende gegevens
Stijl(en) impressionisme
Bekende werken Het groentekarretje
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johannes Zoetelief (Jan) Tromp (Batavia, 13 december 1872 - Breteuil, 28 september 1947) was een Nederlands kunstschilder. Zijn stijl toont verwantschap met de Larense School en Haagse School.

Jan wordt geboren in Nederlands Indië. Zijn vader Jan Walle Tromp is er bestuursambtenaar, en Henriëtte Gertrude Zoetelief is zijn moeder. Op jonge leeftijd wordt bij hem doofstomheid geconstateerd, en zo vertrekt hij op drie jarige leeftijd met zijn grootmoeder Zoetelief naar Nederland. De lagere schooltijd doorloopt hij in een inrichting voor doofstommen in Rotterdam om er te leren spreken en liplezen. Pas in 1884 keert hij met zijn oma weer terug naar Nederlands Indië. Daar voegt hij de achternaam 'Zoetelief' aan zijn eigen naam toe. Dit, uit dankbaarheid voor wat zijn grootmoeder allemaal voor hem gedaan heeft. In 1886 keert het hele gezin terug naar Nederland.

Eenmaal in Nederland volgt hij zijn opleiding aan de Haagse Academie voor beeldende kunst, en daarna aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Na zijn afstuderen zoekt hij aansluiting bij schilders van de Haagse School, en trouwt met Maria Blommers een dochter van Bernard Blommers. De taferelen, die hij schildert zijn blijmoedig, onbezorgd van karakter, en vaak zonovergoten. Kinderen zijn daarbij een geliefd onderwerp, wat ook bij Blommers het geval is. Bij het koperspubliek is Zoetelief Tromp een geliefd schilder.

Wanneer door de crisistijd de schilderijenhandel stagneert vertrekt hij in 1928 voorgoed naar Breteuil, een dorpje in Haute Normandie waar zijn zoon een kippenboerderij is begonnen.[1].[2]

Links[bewerken]