Jan de Vries (pater)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan De Vries

Jan de Vries (Bredevoort 21 maart 1911 - Bafwasende 19 december 1964) was een Bredevoortse missionaris en pastoor van Lubutu en Batama in het aartsbisdom Stanleyville, Zaïre die het gebied van Belgisch-Congo als zijn levensopdracht zag.

Geschiedenis[bewerken]

Hij was een kind van Johan de Vries, stationschef van het tramstation te Bredevoort en zijn vrouw Aleida Wensink. Toen hij 12 jaar oud was vertrok hij naar Bergen op Zoom naar het Juvenaat van de Priesters van het Heilige Hart van Jezus, na deze opleiding werd hij geprovest op 8 september 1930. Hij volgde daarna studies filosofie in Liesbosch en theologie in Nijmegen-Heesch. Op 14 juli 1935 werd Jan tot priester gewijd. Daarna, op 27 augustus 1937 vertrok hij naar Belgisch Congo (Zaïre) waar hij rondreizend missionaris was geworden in het aartsbisdom Stanleyville. Daar trok hij door het oerwoud van dorp naar dorp. Een periode die hij beschreef, als auteur van het kinderboekje "Waar het oerwoud ruist" over zijn ervaringen in Afrika. Later werd hij directeur van enkele scholen in Avakubi (waar hij een zangkoor begeleidde) en Bafwasende als novicenmeester waar hij broeders opleidde uit Belgisch Congo. De laatste jaren als missieoverste en pastoor van Lubutu en Batama. In 1960 was Jan nog in Bredevoort voor de viering van zijn zilveren priesterjubileum.

Moordpartij Bafwasende 1964[bewerken]

Gedenksteen, 2014

In datzelfde jaar werd Congo onafhankelijk waar rebellen zich tegen de nieuwe regering verzetten, ontstond een burgeroorlog. Jan was op retraite in Stanleyville maar keerde daarop meteen terug naar zijn missie in Batama, daar werd hij op 31 oktober 1964 samen met vier broeders en twee zusters in totaal zevenentwintig personen door de rebellen gevangengenomen en mishandeld. Zij werden met een vrachtauto naar Bafwesende vervoerd. Op 25 november werden de paters door een soort krijgsraad ter dood veroordeeld. Op 27 november werden zij naar de oevers van de Lindi bij het dorp Bafwasende gebracht. De achtergebleven vrouwen hoorden mitrailleurvuur. De vrouwen werden op 19 december bevrijd door huurlingen. De dood van Jan de Vries maakte diepe indruk in Bredevoort. Nog hetzelfde jaar werd een gedenksteen in de kerk geplaatst. Toen enkele jaren later zijn huis gesloopt werd om een doorgang te maken naar een nieuw aan te leggen straat heeft de Gemeente Aalten besloten deze (vermoedelijk 1969) straat Pater Jan de Vriesstraat te noemen. In 2014 werd een plechtige herdenkingsdienst gehouden ter herinnering.[1]

Bronnen[bewerken]

  • Jos Wessels in: Nazareth, Bredevoort en zijn katholieken. 1997, Uitgeverij Fagus, Aalten. (ISBN 90-70017 16-4)
  • Hans de Graaf in: Pater Jan de Vries, een man met een missie 2014, Uitgeverij LammesDtp, Aalten