Jan van Mersbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan van Mersbergen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 10 april 1971
Geboorteplaats Gorinchem
Land Nederland
Beroep Schrijver
Werk
Genre Romans
Bekende werken Morgen zijn we in Pamplona (2007)
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Jan van Mersbergen (Gorinchem, 10 april 1971) is een Nederlandse romanschrijver.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Van Mersbergen groeide op aan de Brabantse kant van de rivier de Merwede, ging naar de middelbare school in Gorinchem en verhuisde op zijn negentiende naar Amsterdam. Hij studeerde HBO Cultuur en Beleid en Cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte onder andere als stratenmaker, als opperman in de bouw, als proefdierverzorger, als postbode, maar voornamelijk in het theater; als producent, productieleider, decorbouwer, fondsenwerver en administrateur. Sinds 2000 houdt hij zich serieus bezig met schrijven.

In 2001 debuteerde Van Mersbergen met de roman De grasbijter, die genomineerd werd voor de jaarlijkse Debutantenprijs. De macht over het stuur, zijn tweede roman die in 2003 verscheen, gaat over een groep vrienden op het platteland die zich bezighouden met het sleutelen aan en het rijden in opgevoerde auto's. De identiteit van deze jongens is verweven met hun auto's. De derde roman van Van Mersbergen - De hemelrat - gaat over een proefdierverzorger, een meisje dat dagelijks haar zieke vriend in het ziekenhuis bezoekt en een kleine zwarte rat. De roman werd lovend ontvangen. Van Mersbergen werd geselecteerd voor het literaire jaarboek Het Magazijn 3 en hij werd genomineerd voor de Dif aanmoedigingsprijs 2005.

In februari 2007 verscheen Morgen zijn we in Pamplona, een roman over een bokser op de vlucht die verzeild raakt bij de jaarlijkse stierenrennen in Pamplona, Spaans Baskenland. Al snel verscheen er een tweede druk. Het boek leverde Van Mersbergen een nominatie op voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2007 en voor de Halewijnprijs, de literaire prijs van de stad Roermond. Morgen zijn we in Pamplona is vertaald in het Duits (Kunstmann, september 2009), het Frans (Gallimard, maart 2010) en het Engels (Peirene, juni 2011).

Zijn vijfde roman, Zo begint het, verscheen in april 2009. Een zwarte herdershond is in dit boek de verbindende factor tussen drie moeders. Met deze roman werd Van Mersbergen genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2009. Zo begint het wordt ook in het Duits vertaald.

Sinds januari 2010 is hij redactielid van literair tijdschrift De Revisor. In april 2010 werd zijn website door HP/De Tijd uitgeroepen tot beste literaire weblog van Nederland. Van Mersbergen werd de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011 toegekend voor de roman Naar de overkant van de nacht. Deze roman werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2012 en haalde de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil. Ook werd de roman vertaald in het Spaans, Catalaans, Frans en Turks.

In februari 2014 verscheen De laatste ontsnapping, Van Mersbergens zevende roman, waarmee hij de F. Bordewijk-prijs won voor het beste Nederlandstalige prozaboek van dat jaar. In 2015 publiceerde hij de novelle Oase, die hij digitaal gratis liet verspreiden via internet. In 2016 verschenen een verboeking (vrij naar het scenario van de speelfilm Een echte Vermeer) en zijn achtste roman: De ruiter. Zijn roman De onverwachte rijkdom van Altena werd bekroond met de NRC Lezersprijs 2019.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Frederik Baas[bewerken | brontekst bewerken]

Jan van Mersbergen heeft ook enkele boeken geschreven onder het pseudoniem Frederik Baas:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]