Janet Kavandi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Janet Kavandi
Janet Kavandi
Algemene informatie
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Status met pensioen
Geboortedatum 17 juli 1959
Geboorteplaats Carthage
Andere beroepen scheikundige
Tijd in ruimte 33 dagen
Missie STS-91
STS-99
STS-104
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

Janet Lynn Kavandi (Carthage, 17 juli 1959) is een Amerikaans voormalig ruimtevaarder en bestuurder bij NASA. Kavandi's eerste missie was STS-91 met de spaceshuttle Discovery en vond plaats op 2 juni 1998. Het was de laatste Spaceshuttlemissie naar het Russische ruimtestation Mir. In totaal heeft Kavandi drie ruimtevluchten op haar naam staan, waaronder twee missies naar het Internationaal ruimtestation ISS.

Kavandi studeerde scheikunde aan de Missouri Southern State University en de Missouri University of Science and Technology. Na haar afstuderen werkte ze als ingenieur bij Eagle-Picher Industries en bij de defensie- en ruimtevaartdivisie van Boeing. Op basis van haar werk bij Boeing promoveerde ze in 1990 aan de Universiteit van Washington[1]. In 1994 werd ze door NASA geselecteerd als astronaut.

Na haar pensionering als astronaut in 2005 vervulde ze diverse leidinggevende functies bij NASA. Ze was van 2015 tot 2016 adjunct-directeur en van 2016 tot 2019 directeur van het Glenn Research Center van de NASA.[2][3] In oktober 2019, enkele maanden nadat ze door president Trump werd gepasseerd bij de benoeming van een nieuwe adjunct-directeur van NASA, is ze bij NASA vertrokken om bij de ruimtevaartafdeling van Sierra Nevada Corporation te gaan werken[3].

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Janet L. Kavandi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.