Jango Edwards

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jango Edwards (1984)

Stanley Ted (Jango) Edwards (Detroit, 15 april 1950) is een Amerikaanse clown en entertainer die bijna zijn hele carrière in Europa heeft doorgebracht, voornamelijk in Frankrijk[1], Spanje, Nederland en Groot-Brittannië. Zijn shows zijn te omschrijven als onemanshows in de Europese cabaret-stijl, waarin hij een traditionele clownsact combineert met anti-establishment uitingen. Met zijn charismatische uitstraling slaagt hij erin een sterke band met zijn publiek te creëren.

Edwards groeide op in Detroit, Michigan, waar zijn familie een succesvol hoveniersbedrijf had. Aan het eind van de jaren 60 verdiepte hij zich in politiek, filosofie, religie en esoterie. Nadat hij voor de derde keer naar Europa was gereisd besloot hij zijn bezittingen in de Verenigde Staten op te geven om in Europa een cabaretstudie te volgen. In Londen ging hij optreden als straatmuzikant.

Toen hij in 1975 begon, werd hij bekend als een van de initiators en artiesten van het International Festival of Fools, een festival van alternatieve komedie dat werd gehouden door de hele stad Amsterdam. Daarmee verwierf hij veel liefhebbers in Nederland en bleef hij een vaste schare fans trekken. Vanaf de jaren 80 verbleef Edwards veel in Frankrijk, waar zijn stijl van spelen eveneens werd gewaardeerd. Voor een tijdje trad hij regelmatig op in het Parijse Pigalle. Rond de eeuwwisseling was hij vaak te zien in Barcelona en Cannes, waar hij samen met Peter Ercolano bezig is een workshop voor clowns op te zetten.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 bracht hij een compilatie van zijn optredens op dvd uit: Jango Edwards: The Bust of Jango.

Tot nu toe heeft hij vijf albums uitgebracht:

  • Live at the Melkweg (Milky Way records lp 1978)
  • Jango Edwards & Friends Roadshow (Squa Records lp 1979)
  • Clown Power (Ariola lp 1980) (beperkte uitgave van 3000 exemplaren met elk een andere hoes)
  • Live in Europe (Polydor lp 1980)
  • Holey Moley (Silenz cd 1991)

Daarnaast zijn er twee boeken van hem verschenen:

  • Jango Edwards (geschreven in het Duits en met een Duitstalige omslag)
  • I laugh you (Rostrum Haarlem, 1984)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]