Janine Bischops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Janine Bischops
Janine bischops-1545317065.jpeg
Algemene informatie
Volledige naam Janine Biscops
Geboren Hoevenen, 20 december 1941
Land Vlag van België België
Werk
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal:  Film

Janine Bischops (Hoevenen, 20 december 1941) is een Vlaams actrice.

Biografie[bewerken]

Janine Bischops begon haar carrière als vaste actrice in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel, waar zij uiteenlopende rollen vertolkte: zowel drama als komedie. Zij speelde er de hoofdrol in de Belgische creatie van Vrijdag van Hugo Claus. Eén van haar favoriete rollen was Bleke An in de Spaanse Brabander van Bredero.

Elf jaar lang was Bischops nadien verbonden aan het Fakkelteater in Antwerpen waar zij speelde in onder andere Dodo, Merel, Pit en Flo en in Zot van Liefde van Sam Shepard. Verder nam ze daar ook uiteenlopende rollen in verschillende genres voor haar rekening.

Ook op tv was Bischops regelmatig te zien. Bischops vertolkte de hoofdrol in de eerste Vlaamse tv-spel in kleur: Een vriendje voor Felicity. Ze had hoofdrollen in verschillende jeugdseries waaronder Midas, De Tijdscapsule en Keromar. Ze was ook een vaste waarde voor de Vlaamse televisiespelen. Hiervoor werkte ze onder meer samen met de Tsjechische regisseur Antonin Moskalyk voor De schapenborre.

Ze speelde de hoofdrol in Gered van Edward Bond in een regie van Jean-Pierre De Decker.

In 1980 won Het Koperen Schip waarin ze samen met Dries Wieme de hoofdrollen vertolkte de Bert Leysen-prijs.

Verder is ze bekend als Jenny Verbeeck uit de Vlaamse soap Thuis waar ze van 1995 tot 2016 in meer dan 3.500 afleveringen meespeelde. Ze is ook bekend als de vrouw van "Gérard de polies" in de serie Het Pleintje. In 2010 had ze ook een gastrol in de serie Goesting, in Witse als Kristine Van Doesel en in het tweede seizoen van Vermist. In 2004 had ze een gastrol in F.C. De Kampioenen. Vanaf 2017 zal ze Brigitte De Wulf gaan spelen in Familie nadat ze een jaar eerder ontslag nam bij de soap-concurrent Thuis.

In theaterseizoen 2006-2007 en 2007-2008 stond ze samen op de planken met An Nelissen en Mitta Van der Maat in Het goede Lijf van Eve Ensler in een regie van Peter Perceval. Van dit stuk speelden ze tot juli 2007 meer dan 150 voorstellingen. Vanaf 21 februari 2008 staat zij op de planken met De Borstenclub, in een regie van Peter Perceval. In dit stuk, over borstkanker, zet Janine een waaier van personages neer.

Ze is gehuwd geweest met acteur Walter Moeremans met wie ze 2 dochters heeft, Karen en Ingrid. Daarna is ze van 1973 tot 2006 gehuwd geweest met acteur Johny Voners. Hun huwelijk bleef kinderloos. Bischops gaf in december 2018 toe meer dan 56 jaar gelogen te hebben over haar leeftijd: ze gaf steeds aan in 1942 geboren te zijn, alhoewel ze in werkelijkheid een jaar ouder is.[1]