Janskerkhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Janskerkhof
Janskerkhof met de Janskerk
Geografische informatie
Locatie       Binnenstad Utrecht
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 7′ OL
Begin Lange Jansstraat
Eind Drift en Nobelstraat
Lengte ca. 130 meter
Algemene informatie
Bestrating asfalt
Opvallende gebouwen Minderbroedersklooster (Statenkamer), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Janskerk
Openbaar vervoer U-links 28, 50 (samen met Syntus Utrecht), 73 en 77 en lijnen 2, 4, 8, 27, 55 en 74 van U-OV
Overig ruiterstandbeeld Sint Willibrordus en van Franciscus Cornelis Donders
Detailkaart
Janskerkhof (Binnenstad)
Janskerkhof
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

Het Janskerkhof is een plein in Utrecht, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Utrecht. Het is het plein waarop de Janskerk en de voormalige Statenkamer (Minderbroedersklooster) staat. De rechtenfaculteit van de Universiteit Utrecht, alsmede de faculteit `Theater' van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) is aan het Janskerkhof gevestigd. Ook de sociëteit PhRM van het Utrechtsch Studenten Corps ligt aan dit plein. Verder zijn aan het plein verschillende horecagelegenheden gevestigd. Op het plein is iedere zaterdag een grote bloemen- en plantenmarkt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Janskerkhof was oorspronkelijk het terrein van de immuniteit van het kapittel van Sint Jan (met de Janskerk als kapittelkerk). Het terrein was ommuurd en voor de meeste mensen niet toegankelijk. Het werd in het noorden begrensd door de Voorstraat, in het oosten door de Drift en in het zuiden door de Jansdam. Toegangspoorten stonden ter hoogte van de Lange Jansstraat, de Korte Jansstraat en de Nobelstraat. In de zuidwesthoek van het Janskerkhof stond het Minderbroedersklooster. De Orde van de Minderbroeders had in 1246 deze grond van het kapittel van Sint Jan gekocht.

Aan de noordkant van de Janskerk stond een pandhof. Aan de zuidkant lag een kerkhof. Bij de aanleg van de HOV-busbaan, in 2000, werden vele tientallen begravenen aangetroffen die dateren uit de tijd dat dit nog een immuniteit was. Onder meer kwamen sarcofagen en begraven vrouwen aan het licht.

Na de reformatie werd de immuniteit opgeheven. De Janskerk verloor de functie van kapittelkerk. Het Minderbroedersklooster werd in gebruik genomen door de Staten van Utrecht. De muren en toegangspoorten werden afgebroken.

Na het opheffen van de immuniteit aan het einde van de zestiende eeuw werd het terrein toegankelijker. Tussen het Janskerkhof en de Voorstraat werd in 1659 de Boothstraat aangelegd. Aan de noordkant van het Janskerkhof en aan beide kanten van de nieuwe Boothstraat werden huizen gebouwd. Later zijn de toegangswegen Nobelstraat, Korte Jansstraat en Lange Jansstraat verbreed.

Jacob van Eijck musiceerde in de zeventiende eeuw op het Janskerkhof met virtuoos blokfluitspel. Zo'n 150 van zijn variaties op toen bekende melodieën werden geschreven en gepubliceerd onder de titel Der Fluyten Lust-hof.

Kunstwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Janskerkhof van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.