Japans-Nederlandse betrekkingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japan-Nederlandse betrekkingen
Vlag 1 - Vlag 2
Kaart met daarop Japan en Koninkrijk der Nederlanden
 Japan

De betrekkingen tussen Japan en Nederland gaan terug tot 1609. Toen werd de handel tussen beide landen op gang gezet.

Landenvergelijking[bewerken | brontekst bewerken]

Flag of Japan.svg Japan Flag of the Netherlands.svg Koninkrijk der Nederlanden
Bevolking 125.507.472 (2020) 17.595.017 (2020)
Oppervlakte 377.930 km² 42.201 km²
Dichtheid 332,1/km² (2020) 416,9/km² (2020)
Hoofdstad Tokio Amsterdam
Regeringsvorm Parlementaire monarchie Constitutionele monarchie - Parlementaire democratie
Officiële talen Japans Nederlands, Fries, en Papiaments
Religie Shintoïsme, boeddhisme 27,0% Rooms-katholiek, 15,7% Protestant, 1,0% overig christelijk, 5,7% Islam, 2,3% overige religies, 48,2% geen gezindte

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Dejima voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De handel tussen beide landen ontstond in 1609, toen de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie een post op Hirado zette. Tijdens de Shimabara-opstand in 1637 kwamen christelijke Japanners in opstand tegen het Tokugawa-shogunaat. Zij werden tijdens deze opstand bijgestaan door de Nederlanders. Niettemin waren de Nederlanders, anders dan de Portugezen, niet geïnteresseerd in het verspreiden van het christendom. Portugese handelaren die na 1634 waren verbannen naar het kunstmatige eiland Dejima, omdat ze dan beter in de gaten konden worden gehouden, werden in 1639 het land uitgezet. De VOC was vanaf 1639 weliswaar de enige Westerse vertegenwoordiging in Japan, maar in 1641 werden de Nederlanders gedwongen om hun intrek te nemen om Dejima, als ze de handelsbetrekkingen met de shogun wilden continueren. Dejima bleef tot 1859 een Nederlandse handelspost.

Rangaku[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Rangaku voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rangaku is het Japanse woord voor 'Nederlandkunde'. Via Nederlandse boeken leerden de Japanners nieuwe kennis en technieken uit Nederland en Europa. Dit hielp Japan uiteindelijk om snel te moderniseren.

Militaire samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Na toenaderingspogingen van een aantal westerse staten, Verenigde Staten, Rusland, Engeland en Frankrijk werden in 1858 verdragen met deze landen en met Nederland gesloten die leidden tot de opening van drie Japanese havensteden voor de internationale handel, Hakodate, Kanagawa en Nagasaki.De Japanse regering zag al snel in dat een vloot noodzakelijk was om het land te beschermen. Hiervoor waren moderne schepen nodig. Het eerste schip was de Soembing (Kankō Maru) dat een gift was van de Nederlandse regering. Te Dordrecht werden nog drie schepen voor Japan gebouwd, later gevolgd door nog eens twee grotere schepen. Om de nieuwe Japanse zeemannen te trainen voor deze nieuwe, werd het Marinetrainingscentrum Nagasaki opgericht waar door twee opvolgende detachementen van de Nederlandse marine werd les gegeven (1857-1861). Een van de studenten was Enomoto Takeaki, een van de oprichters van de Japanse Keizerlijke Marine.

Tweede Wereldoorlog en erna[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Japanse aanval op de Amerikaanse marine op Pearl Harbor, 7 december 1941, verklaarde Nederland de oorlog aan Japan. De invasie en de bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog was tevens de opmaat voor de Indonesische onafhankelijkheid, die op 17 augustus 1945, vlak na de Japanse overgave, door de Indonesische nationalistische leiders Soekarno en Hatta werd uitgeroepen. Nederland probeerde via militair ingrijpen Nederlands-Indië onder Nederlands gezag te houden, maar op 9 december 1949 werd formeel de Indonesische onafhankelijkheid erkend.

Op 24 augustus 2009 gaf Nederland een 5-euromunt uit ter herdenking van de 400 jaar durende handelsbetrekkingen met Japan.

Fysieke herinneringen[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel in Japan als in Nederland zijn er cultureel/historische zaken die herinneren aan de betrekkingen tussen beide landen:

Japanse zaken in Nederland:

Nederlandse zaken in Japan:

Emigratie[bewerken | brontekst bewerken]

Er wonen zo'n 6.600 Japanners in Nederland.[bron?]

Diplomatieke missies[bewerken | brontekst bewerken]

Japan heeft een ambassade in Den Haag. Nederland heeft een ambassade in Tokio en een consulaat in Osaka.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]