Japans-Nederlandse betrekkingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Japan-Nederlandse betrekkingen
Vlag 1 - Vlag 2
Kaart met daarop Japan en Koninkrijk der Nederlanden

 Japan

 Koninkrijk der Nederlanden

De betrekkingen tussen Japan en Nederland gaan terug tot 1609. Toen werd de handel tussen beide landen op gang gezet.

Landenvergelijking[bewerken]

Flag of Japan.svg Japan Flag of the Netherlands.svg Koninkrijk der Nederlanden
Bevolking 126.451.398 (2017) 17.391.570 (2017)
Oppervlakte 377.930 km² 42.201 km²
Dichtheid 334,6/km² (2017) 412,1/km² (2017)
Hoofdstad Tokio Amsterdam
Regeringsvorm Parlementaire monarchie Constitutionele monarchie - Parlementaire democratie
Officiële talen Japans Nederlands, Fries, en Papiaments
Religie Shintoïsme, boeddhisme 27,0% Rooms-katholiek, 15,7% Protestant, 1,0% overig christelijk, 5,7% Islam, 2,3% overige religies, 48,2% geen gezindte

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Dejima voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De handel tussen beide landen ontstond in 1609, toen de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie een post op Hirado zette. Tijdens de Shimabara-opstand in 1637 kwamen christelijke Japanners in opstand tegen het Tokugawa-shogunaat. Zij werden tijdens deze opstand bijgestaan door de Nederlanders. Het resultaat was dat alle christelijke landen hulp gaven, daarmee waren de Nederlanders niet meer de enige die handel met Japan dreven. Portugal koloniseerde bijvoorbeeld Dejima. Later werd deze kolonie ingenomen door de Nederlanders. Dejima bleef tot 1859 een Nederlandse handelspost.

Rangaku[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rangaku voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rangaku is het Japanse woord voor 'Nederlandkunde', dit was een studie om het Nederlands te leren tijdens het Nederlands koloniaal bezit op Dejima. Hierdoor leerden de Japanners nieuwe technieken en nieuwe dingen over wetenschap uit Nederland en Europa door de Nederlandstalige boeken. Dit hielp om Japan snel te moderniseren en het openen van een buitenlandse handel in 1854.

Militaire samenwerking[bewerken]

Na toenaderingspogingen van een aantal westerse staten, Verenigde Staten, Rusland, Engeland en Frankrijk werden in 1858 verdragen met deze landen en met Nederland gesloten die leidden tot de opening van drie Japanese havensteden voor de internationale handel, Hakodate, Kanagawa en Nagasaki.De Japanse regering zag al snel in dat een vloot noodzakelijk was om het land te beschermen. Hiervoor waren moderne schepen nodig. Het eerste schip was de Soembing Kankō Maru, welke een cadeau was van de Nederlandse regering. Te Dordrecht werden nog drie schepen voor Japan gebouwd, later gevolgd door nog eens twee grotere schepen. Om de nieuwe Japanse zeemannen te trainen voor deze nieuwe, werd het Marinetrainingscentrum Nagasaki opgericht waar door twee opvolgende detachementen van de Nederlandse marine werd les gegeven (1857-1861). Een van de studenten was Enomoto Takeaki, een van de oprichters van de Japanse Keizerlijke Marine.

Tweede Wereldoorlog en erna[bewerken]

De betrekkingen tussen Nederland en Japan na 1945 waren driezijdig. De invasie en de bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde tot de ondergang van Nederlands-Indië, toen de Japanners weg gingen uit Nederlands-Indië. Nederland probeerde zo veel mogelijk Nederlands-Indië onder Nederlands gezag te houden. Onder Amerikaanse druk werd Indonesië in 1949 onafhankelijk.

Op 24 augustus 2009 gaf Nederland een 5-euromunt uit ter herdenking van de 400 jaar durende handelsbetrekkingen met Japan.

Fysieke herinneringen[bewerken]

Zowel in Japan als in Nederland zijn er cultureel/historische zaken die herinneren aan de betrekkingen tussen beide landen:

Japanse zaken in Nederland:

Nederlandse zaken in Japan:

Emigratie[bewerken]

Er wonen zo'n 6.600 Japanners in Nederland.[bron?]

Diplomatieke missies[bewerken]

Japan heeft een ambassade in Den Haag. Nederland heeft een ambassade in Tokio en een consulaat in Osaka.

Zie ook[bewerken]