Japanse Zee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japanse Zee of wel de Oostzee van Korea
Japanse Zee
Locatie tussen Japan, Korea en China
Zee Grote Oceaan
Oppervlakte 1.048.950 km² km²
Diepte (max.) 3742 m
Diepte (gem.) 1752 m
Foto's
Reliëfkaart van de Japanse Zee
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Japanse Zee[1] of Oostzee van Korea is een binnenzee in het westen van de Grote Oceaan en wordt omringd door de Japanse eilanden Hokkaido, Honshu en Kyushu, het Russische eiland Sachalin en het Koreaans schiereiland.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de zee is omstreden. In het Japans wordt de zee Nihonkai genoemd, (日本海) en in het Russisch Japonskoje more (Японское море). Beide zijn te vertalen als Japanse zee. In het Koreaans wordt de zee echter Oostzee (동해) genoemd (in Noord-Korea als Oostzee van Korea).

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Japanse Zee is 978.000 km2 groot en maximaal zo’n 2000 kilometer lang en maximaal 1000 kilometer breed.[2] De gemiddelde waterdiepte is 1752 meter, met het diepste punt op 3742 meter onder de zeespiegel.

Omringende landen[bewerken | brontekst bewerken]

Vier landen liggen aan de Japanse Zee:

Enkele belangrijke kuststeden zijn: Vladivostok (Rusland), Busan (Zuid-Korea) en Kanazawa (Japan).

Zeestraten[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn vijf zeestraten die de verbinding maken met de Stille Oceaan. In het noorden ligt de Tatarensont tussen het Aziatische (Russische) vasteland in het westen en het Russische eiland Sachalin in het oosten. Deze straat staat in verbinding met de Zee van Ochotsk. De Straat La Pérouse scheidt het zuidelijke deel van Sachalin van het noordelijke deel van het Japanse eiland Hokkaido. Ten zuiden hiervan ligt Straat Tsugaru tussen de twee eilanden Honshu en Hokkaido in het noorden van Japan. Zuidelijker ligt de smalle Straat Kanmon tussen de eilanden Honshu en Kyushu. Helemaal in het zuiden van de Japanse Zee ligt Straat Korea die de verbinding vormt met de Gele Zee. De openingen zijn relatief klein waardoor het water van de Japanse Zee minder zout is dan in de Stille Oceaan. Het meeste water stroomt de zee in via Straat Korea.[2]

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

De zee heeft een zeeklimaat. In de periode van oktober tot maart is er een sterke noordwestelijke moesson. De droge lucht vanuit Siberië waait over het relatief warme zeewater met veel sneeuw tot gevolg in Japan. In deze periode komen ook veel tyfonen voor.[2] De koudste maanden zijn januari en februari wanneer het tot 20°Celsius kan vriezen in het noorden met veel ijsvorming tot gevolg. In het zuidelijke deel van de zee blijft de gemiddelde temperatuur boven het vriespunt. De zee is slechts drie maanden per jaar volledig ijsvrij.[2]

In de zomermaanden waait een warme en natte wind vanuit de Stille Oceaan naar Siberië. Augustus is de warmste maand met een gemiddelde temperatuur van 25°C in het zuiden en 15°C in het noorden.

Zie de categorie Sea of Japan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.