Jar Jar Binks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jar Jar Binks
Personage uit Star Wars
Persoon in een Jar Jar Binks-kostuum
Persoon in een Jar Jar Binks-kostuum
Filmgegevens
Acteur(s) Ahmed Best (hoofd: CGI)
Episodes I,II en III
Andere media Star Wars: The Clone Wars
Gegevens personage
Soort Gungan
Thuiswereld Naboo, stad: Otah Gunga
Geslacht Man
Hoogte 1,96 meter
Geboortedatum 52 BBY
Organisatie(s) Naboo, Galactische Republiek, Gungan Grand Army
Positie(s) Gungan Generaal
Wapens Booma
Technische gegevens
Hoogte 1,96 meter
Lijst van personages

Jar Jar Binks is een personage uit de Star Wars-saga. Jar Jar is een Gungan van de planeet Naboo. Hij heeft een reptiloïde lichaamsbouw, een lange razendsnelle grijptong en een onhandige manier van doen. Zijn stem is ingesproken door Ahmed Best. Jar Jar Binks is te zien in Episode I, II en III.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Episode I: The Phantom Menace[bewerken | brontekst bewerken]

Met name in Episode I vervult hij de rol van vrolijke noot en is prominent aanwezig met zijn stuntelende gedrag. Jar Jar wordt gered door de Jedi Meester Qui-Gon Jinn en heeft vanaf dat moment een levensschuld bij Qui-Gon. Op basis van de levensschuld wordt Binks niet gestraft door zijn soortgenoten, de Gungans. Boss Nass levert hem uit aan Qui-Gon Jinn. Qui-Gon en zijn leerling Obi-Wan Kenobi wilden hem als gids gebruiken, aangezien de twee Jedi de planeet Naboo niet goed kennen. Jedi Meester Qui-Gon Jinn is niet ingenomen met Jar Jars capriolen en maant hem keer op keer tot rust en bezinning. Hij gebruikt bijvoorbeeld de Jedigedachtentruc om Jar Jar in slaap te brengen als hij in paniek raakt terwijl ze in een Bongo onderzeeër door de kern van Naboo navigeren. Jar Jar gaat met de Jedi naar de planeet Tatooine voor reparaties van het Koninklijke Ruimteschip van Koningin Padmé Amidala. Daar komen Qui-Gon, Padmé, R2-D2 en Jar Jar in contact met de jongen Anakin Skywalker en zijn moeder Shmi Skywalker. Als Jar Jar herhaaldelijk met zijn tong fruit van de tafel grist bij Anakin thuis, grijpt Qui-Gon Jar Jars tong met zijn supersnelle Jedi-reflexen, en leert hem zo andermaal een stevig lesje. De onhandige Gungan krijgt het ook aan de stok met de Dug Sebulba als hij zijn niet betaalde eten op een markt in Mos Espa in het eten van de podracer-kampioen laat vallen. Jar Jars tong is soms de bron van vermaak, bijvoorbeeld als hij een lamme tong krijgt van de elektromagnetische ontlading van Anakin Skywalkers Podracer. De Gungan wordt ook een Generaal in de Gungan Grand Army tijdens de Slag om Naboo. Ondanks zijn klungeligheid weet Jar Jar veel droids uit te schakelen en wordt de Slag gewonnen door de Gungans en de Naboo en is er eindelijk vrede na de illegale activiteiten van de Handelsfederatie (Trade Federation).

Episode II: Attack of the Clones[bewerken | brontekst bewerken]

Na tien jaar speelt Jar Jar ook een cruciale rol in de politieke ontwikkelingen van de Galactische Republiek. Jar Jar is een afgevaardigde van de planeet Naboo samen met Senator Padmé Amidala op de stadsplaneet Coruscant. Hij is het die de motie indient waarin Kanselier Palpatine speciale noodvolmachten toegekend worden. Hierdoor kan Kanselier Palpatine het mysterieuze leger van Clone Troopers inzetten tegen het leger van droids van de Confederacy of Independent Systems van Graaf Dooku, waardoor de Kloonoorlogen beginnen.

Episode III: Revenge of the Sith[bewerken | brontekst bewerken]

Drie jaar later, tijdens de laatste fase van de Kloonoorlogen kan Jar Jar worden gehoord bij de aankomst van Anakin Skywalker op Coruscant aan het begin van de film. Ook is hij te zien aan het eind van Episode III, wanneer hij de begrafenis van Senator Padmé Amidala op zijn thuisplaneet Naboo bijwoont.

Star Wars: The Clone Wars[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen Episode II en Episode III vinden de Kloonoorlogen plaats in hun volle hevigheid. In de serie Star Wars: The Clone Wars is ook Jar Jar Binks van de partij. Als afgevaardigde kan Binks soms van nut zijn om geschillen op te lossen.