Jardin du Luxembourg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Palais du Luxembourg, zetel van de Senaat, gezien vanuit de Jardin du Luxembourg
De tuin in de zomer

De Jardin du Luxembourg ('Luxemburgse tuin') is een stadspark in het 6e arrondissement van Parijs. Het werd in 1612 op verzoek van Maria de' Medici aangelegd als park rond het Palais du Luxembourg. Tijdens het Premier Empire restaureerde Jean-François-Thérèse Chalgrin het park. Sindsdien is het eigendom van de Franse Senaat. Parijzenaars spreken van le Luco of le jardin des sénateurs.[1][2]

Het park beslaat 23 hectare langs de Boulevard Saint-Michel waarvan er 21 opengesteld zijn voor het publiek. Een grote achthoekige vijver domineert de tuinen. Naast terrassen, brede lanen en standbeelden heeft het park ook een openluchtcafé, poppentheater, tennisbanen, muziektent en een imkerschool.

De rust van het park trekt doordeweeks veel studenten die rond de vijver studeren of lezen. In het weekeinde en vooral op zondag is het park het domein van gezinnen met kinderen. Aan de vijver kunnen zij gebruik maken van kleine zeilbootjes om mee te spelen.

Standbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

In het park bevinden zich meer dan honderd standbeelden, waaronder de reeks Reines de France et femmes illustres van Eugène Oudiné. Een bijzonder standbeeld is het eerste exemplaar van het Vrijheidsbeeld door Frédéric Bartholdi gemaakt in 1870.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De Jardin du Luxembourg wordt onder andere door het RER B-station Luxembourg bediend dat onder de Boulevard Saint-Michel gelegen is.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jardin du Luxembourg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.